Marea Britanie are nevoie de un preaviz de 10 ani pentru a respinge o invazie rusă, susține un fost general

Marea Britanie are nevoie de un preaviz de 10 ani pentru a respinge o invazie rusă, susține un fost general

Un fost general susține că Forțele Armate ale Marii Britanii au fost reduse atât de drastic, încât, în cazul unui atac, s-ar chinui să apere națiunea în lipsa unor investiții urgente.

FOTO Arhivă Adevărul

Forțele armate ale Marii Britanii au fost atât de puternic devastate de reduceri și de lipsa investițiilor, încât ar avea nevoie de un preaviz de „cinci până la 10 ani” din partea lui Putin pentru a respinge o invazie rusă, a avertizat un șef militar de rang înalt.

Generalul Sir Richard Barrons a spus că națiunea era gata să intre în război în patru ore în timpul ultimului Război Rece, dar că decenii de declin și reduceri sălbatice au distrus acest lucru.

Într-o analiză a stării forțelor britanice, fostul comandant al Comandamentului Forțelor Comune din Marea Britanie a spus că armata a fost golită într-o asemenea măsură, încât s-ar chinui să apere națiunea fără investiții urgente, scrie Daily Mail.

Armata este deja la cea mai mică dimensiune din epoca napoleonică - cu planuri de a se micșora cu încă 3.000 până la 73.000, a arătat generalul, potrivit sursei sursei citate.

Generalul Sir Ricard a adăugat că suma de 5 miliarde de lire sterline nu va inversa aceste reduceri, 3 miliarde de lire sterline urmând să fie cheltuite pentru modernizările submarinelor cu arme nucleare și propulsate ale Marii Britanii și 1,9 miliarde de lire sterline alocate pentru reaprovizionarea stocurilor de muniție, golite de Regatul Unit pentru a ajuta Ucraina.

Șeful Armatei a spus că „eșecul de a investi” în armată este un „deficit imens” care amenință să pună Marea Britanie „decalantă” față de aliații NATO precum Franța, Germania și Polonia, care își măresc toate cheltuielile pentru apărare.

Probabil sugerează că inima guvernului nu înțelege cu adevărat”, a adăugat el. „Riscurile pe care le vedem eu și alții nu sunt acceptate de prim-ministru și cancelar. Ei se mulțumesc să ne cheltuiască banii pe o gamă întreagă de alte lucruri și apoi să-și facă griji pentru apărare mai târziu. Încă lucrăm la vechiul model pentru a rezolva NHS, migrația și gropile, apoi, dacă este necesar, vom continua apărarea să clocotească”, a mai spus ofițerul.

Potrivit sursei citate, cifrele publicate de NATO au dezvăluit că cheltuielile Marii Britanii pentru apărare, deoarece ponderea venitului său național a scăzut anul trecut, comparativ cu 2021, în ciuda războiului Rusiei din Ucraina. NATO a estimat că Regatul Unit a cheltuit 2,16% din PIB.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro