Marea Britanie: Arlene Foster confirmă începerea negocierilor cu premierul Theresa May pentru formarea unei majorități

Marea Britanie: Arlene Foster confirmă începerea negocierilor cu premierul Theresa May pentru formarea unei majorități

Lidera Partidului Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, Arlene Foster, a anunțat vineri începerea tratativelor cu Partidul Conservator al premierului britanic Theresa May, în vederea formării unei majorități parlamentare după alegerile legislative în urma cărora conservatorii au pierdut majoritatea fragilă pe care au avut-o până acum, relatează agenția Reuters.

'Am vorbit dimineață cu premierul (Theresa May) și vom începe discuțiile cu conservatorii pentru a vedea cum putem asigura stabilitatea națiunii noastre în aceste vremuri dificile', a spus Arlene Foster în fața presei.

Partidul Conservator al premierului Theresa May a obținut 318 mandate în Camera Comunelor, sub majoritatea absolută de 326 de mandate. Dar cu sprijinul Partidului Democratic Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, care a obținut 10 mandate în noul legislativ, poate forma o majoritate parlamentară.

Formațiunea DUP a susținut Brexitul la referendumul de anul trecut, dar se opune totuși așa-numitului 'hard Brexit', ea dorind în special menținerea uniunii vamale între Irlanda de Nord și Irlanda odată cu părăsirea Uniunii Europene de către Marea Britanie.

Abordarea Brexitului a făcut imposibilă o colaborare a conservatorilor cu liberal-democrații, ce se pronunță împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Liderul Partidului Liberal-Democrat, Tim Farron, — formațiunea care a obținut 12 mandate în legislativ—, a apreciat de altfel după scrutinul de joi că Brexitul ar trebui 'suspendat'.

Pe de altă parte, DUP are în chestiunile sociale o abordare asemănătoare cu cea a conservatorilor. De asemenea, el susține rămânerea Irlandei de Nord în cadrul Regatului Unit, spre deosebire de cazul Partidului Național Scoțian (SNP), al cărei președinte Nicola Sturgeon pledează pentru independența Scoției dacă acordul privind condițiile Brexitului pe care Londra și UE îl vor încheia nu va fi convenabil acestei provincii.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Iub, te-am regulat cum trebuie?” / Dragnea, încornorat ca ultimul gușfarete

2 Zvon...

3 „Vrem 1,5 milioane euro sau publicăm pozele“

4 O dobitoacă

5 AUDIO Profesorul Cordoș, înregistrat când înapoiază mita după trei luni de la decesul pacientului