Marea Britanie crește la "critic", gradul maxim, nivelul de alertă teroristă; SI a revendicat atentatul de la metroul londonez

Marea Britanie crește la "critic", gradul maxim, nivelul de alertă teroristă; SI a revendicat atentatul de la metroul londonez

Marea Britanie a ridicat vineri seara de la "grav" la "critic", cel mai înalt grad, nivelul de alertă teroristă din țară, ceea ce înseamnă că un atac este considerat ca fiind iminent, după explozia, dimineață, a unei bombe la o stație de metrou din Londra, un incident calificat imediat de poliția britanică drept 'terorist' și soldat cu 29 de răniți, potrivit unui ultim bilanț, transmit agențiile internaționale de presă.

Potrivit Reuters și AFP, premierul britanic, Theresa May, a spus într-un mesaj televizat că publicul va vedea mai mulți polițiști înarmați în rețeaua de transport public și pe străzi.

Totodată, în această perioadă, personal militar va înlocui ofițerii de poliție în posturile de pază ale "anumitor locuri protejate care nu sunt accesibile publicului", a adăugat aceasta.

Gruparea Stat Islamic (SI) a revendicat atentatul comis vineri dimineața la Londra, transmite EFE.

Într-un scurt comunicat difuzat pe Telegram și a cărui autenticitate nu a putut fi verificată, agenția de propagandă Amaq a grupării radicale a declarat că "o sursă a spus" agenției că "un dispozitiv" a explodat la metroul din Londra și că acțiunea a fost realizată de "un detașament al Statului Islamic".

Spre deosebire de alte comunicate, Amaq nu a indicat în acest caz că sunt "soldați" ai autoproclamatului califat și nici nu a menționat numărul victimelor atacului, remarcă agenția spaniolă.

Precedenta ridicare la nivelul maxim de alertă teroristă în Marea Britanie a fost anunțată în luna mai, după atentatul de la Manchester, fiind redusă la un grad inferior câteva zile mai târziu.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Daniela Juncu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /