Marea Britanie e binevenită să se răzgândească și să rămână în UE, dar nu mai trebuie să spere la aceleași beneficii (Verhofstadt)

Marea Britanie e binevenită să se răzgândească și să rămână în UE, dar nu mai trebuie să spere la aceleași beneficii (Verhofstadt)

Marea Britanie este binevenită să se răzgândească și să rămână în Uniunea Europeană (UE), dar nu se poate aștepta să beneficieze în continuare de același rabat bugetar sau de excepții complexe de la regulile Uniunii, a declarat miercuri coordonatorul pentru Brexit din Parlamentul European (PE), Guy Verhofstadt, transmite Reuters.

"Ieri, noul președinte francez Emmanuel Macron a vorbit despre o ușă deschisă. (A spus că) dacă Marea Britanie se răzgândește, va găsi ușa deschisă", a amintit Verhofstadt. "Sunt de acord. Dar, ca în Alice în Țara Minunilor, nu toate ușile sunt la fel. Va fi o ușă complet nouă, spre o nouă Europă, o Europă fără rabaturi, fără excepții complexe, cu puteri reale și unitate reală", a subliniat negociatorul PE.

Guy Verhofstadt susține o integrare mult mai strânsă în cadrul UE, în care guvernele naționale să cedeze Bruxellesului mai multe prerogative, și asemenea altor mulți europeni este un vechi critic al excepției britanice, negociate în anii 80 de premierul Margaret Thatcher, prin care Marii Britanii i se rambursează circa jumătate din contribuția la bugetul UE.

Președintele francez a afirmat marți că "ușa va fi mereu deschisă" pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană "atât timp cât negocierea Brexit-ului nu a fost încheiată", adăugând însă că, "odată pornit, este mult mai dificil să te întorci". La rândul său, premierul britanic, Theresa May, a menționat la Paris în cursul unui briefing de presă alături de șeful statului francez că negocierile privind Brexit vor începe săptămâna viitoare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...