Marea Britanie: Theresa May apără propunerea sa 'credibilă' privind Brexitul

Marea Britanie: Theresa May apără propunerea sa 'credibilă' privind Brexitul

Premierul britanic Theresa May şi-a apărat luni planul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, susţinând că guvernul de la Londra a 'prezentat o propunere credibilă' referitoare la Brexit, transmite Reuters.

''Există pe masă un plan din partea noastră. Dacă sunt probleme cu el, haideţi să auzim care sunt acele probleme'', a spus May într-un interviu pentru canalul de televiziune american CBS.

Planul prezentat de Theresa May în luna iulie prevede crearea unei zone de liber schimb pentru bunuri şi produse agricole între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, ceea ce ar menţine, practic, sectorul sub reglementările pieţei unice europene şi ar asigura o frontieră deschisă între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Marea Britanie ar părăsi însă piaţa unică europeană a serviciilor, ce reprezintă 80% din economia sa.

La summitul european informal desfăşurat miercuri şi joi la Salzburg, liderii europeni au respins propunerile Londrei cuprinse în 'planul de la Chequers' şi i-au cerut premierului britanic să înainteze noi propuneri privind acele două capitole.

UE doreşte să nu se creeze o 'frontieră dură' între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul de la Londra, care consideră că astfel s-ar aduce atingere integrităţii teritoriale a ţării.

Şefa executivului britanic i-a cerut vineri Uniunii Europene să prezinte o alternativă la propunerile Londrei privind Brexitul, pentru a se putea ieşi din impasul în care au ajuns negocierile. Ea a dat însă asigurări că nu va accepta niciodată o scindare a Regatului Unit, referire la viitoarea situaţie a frontierei nord-irlandeze, capitol care împreună cu cel al viitoarelor relaţii comerciale cu blocul comunitar împiedică în continuare găsirea unui acord privind Brexitul.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /