Mărieș despre perchezițiile PÎCCJ: Adevărul trebuie să iasă la lumină

Mărieș despre perchezițiile PÎCCJ: Adevărul trebuie să iasă la lumină

Asociația 21 Decembrie 1989 a avut și are o poziție constantă și coerentă în sensul necesității verificării tuturor celor care obțin și se folosesc în mod fals de certificatul de revoluționar, dar și privind cercetarea "crimelor din Decembrie 1989 și Iunie 1990", a declarat miercuri pentru AGERPRES președintele organizației, Teodor Mărieș.

"Atât timp cât a existat o sesizare, Parchetul a declanșat acțiunea de cercetare, procurorii au obținut probe și au trecut la verificarea persoanelor și instituțiilor suspicionate că ar fi eludat legea. Asociația 21 Decembrie 89 nu este vizată și nu are nicio implicare în acest caz, este o asociație mică, cu 88 de membri. O parte dintre ei nu dețin certificate de revoluționar, aproximativ jumătate din membrii asociației sunt răniți, reținuți și urmași, iar cei care au solicitat rol determinant au beneficiat de certificate de revoluționar conform legii și cea mai mare parte dețin și decizii CEDO care atestă calitatea acestora. Sunt încă câteva cazuri de membri ai asociației care așteaptă decizia Curții Europene. Toți membrii asociației, indiferent că au sau nu certificat de revoluționar, au fost audiați, la solicitarea lor, de Parchetul General — secția Parchetelor militare, în dosarul Revoluției din decembrie 1989, având calitatea de victime", a precizat Teodor Mărieș.

El a subliniat că "adevărul trebuie să iasă la lumină".

Procurorii și polițiștii efectuează, miercuri, 21 de percheziții în mai multe județe, într-un dosar care vizează acordarea titlurilor de luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989 , instrumentat de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

Perchezițiile se desfășoară în municipiul București și în județele Ilfov, Brașov, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Vrancea.

Dosarul are ca obiect săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență, cumpărare de influență și fals în înscrisuri sub semnătură privată, descinderile având loc atât la domiciliile persoanelor implicate, cât și la sediile unor instituții publice, potrivit unui comunicat al PÎCCJ transmis AGERPRES.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

2 Foarte interesante amănunte...

3 Greu de digerat / S-a aflat cum l-au prins polițiștii pe jurnalistul Pro TV Marius Buga

4 Ce coace Ungaria? / Președintele Iohannis, atacat într-un ziar de casă al lui Viktor Orban

5 Ăsta pare unealta Moscovei / Zsolt Németh revine cu o nouă ațâțare după convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei