Martin Schulz: 'O zi 'amară' pentru social-democrații germani și un 'punct de cotitură' odată cu intrarea extremei-drepte în Bundestag

Martin Schulz: 'O zi 'amară' pentru social-democrații germani și un 'punct de cotitură' odată cu intrarea extremei-drepte în Bundestag

Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Martin Schulz, a recunoscut duminică înfrângerea formațiunii sale la alegerile legislative, dar și mai grav în opinia sa este avansul extremei-drepte Alternativa pentru Germania (AfD), situație pe care o consideră o ilustrare a divizării țării în urma crizei create de valul de refugiați, relatează DPA și Reuters.

* Germania/alegeri: Partidul Angelei Merkel câștigă scrutinul; record negativ al social-democraților; extrema-dreaptă pe locul trei

A fost 'o zi 'amară' pentru social-democrați, a spus Schulz în prima sa declarație după ce sondajele efectuate la ieșirea de la urne au arătat cel mai slab scor al SPD în perioada postbelică, de 20-21%.

'Dar și mai deprimant pentru noi toți este consolidarea AfD, pentru prima dată un partid de extremă-dreapta intră în parlament într-o poziție atât de puternică. Acesta este un punct de cotitură', a adăugat Schulz, înconjurat de figurile triste ale celor din conducerea SPD.

'Faptul că am primit mai mult de un milion de refugiați încă divizează țara noastră. Ceea ce pentru unii a fost un gest caritabil și umanitar, pentru alții este o amenințare, ceva neobișnuit și care provoacă teamă. Nu am reușit să-i convingem pe toți votanții noștri că Germania este suficient de puternică pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă', a explicat mai departe Martin Schulz, care atât din această poziție cât și din cea de președinte al Parlamentului European a fost un susținător constant al politicii de deschidere față de migranți promovată de cancelarul Merkel.

Liderul SPD a confirmat că partidul său va intra în opoziție, dar a promis că va continua înnoirea formațiunii, iar membrii ei care vor obține mandate în Bundestag se vor lupta acolo pentru 'valorile și principiile toleranței și respectului'.

Angela Merkel și-a asigurat practic al patrulea mandat de cancelar, deși conservatorii ei (Uniunea Creștin-Democrată — Uniunea Creștin-Socială CDU-CSU) au coborât circa opt procente față de precedentul scrutin, conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne obținând între 32,5% și 33,5%. Cum o coaliție cu AfD (circa 13% în sondaje) nu este avută în vedere, ea ar urma să negocieze o majoritate cu liberalii din FDP, care au circa 10% în sondaje, precum și cu Verzii sau Partidul de Stânga, ambele cotate cu circa 9%.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Vipera ţine cu dinţii de Reghecampf

2 Așa o fi?

3 Alcov bucureștean cu o bombă sexuală / Un milionar căsătorit a combinat-o pe fiica partenerului de afaceri

4 O femeie l-a surprins pe soț în timp ce „servea un oral” de la o minoră / Ce a urmat s-a transformat în coșmar

5 VIDEO De văzut!