Măsurile de distanţare socială impuse de guvernul britanic par să dea rezultate, potrivit unui studiu preliminar

Măsurile de distanţare socială impuse de guvernul britanic par să dea rezultate, potrivit unui studiu preliminar

Măsurile de izolare şi de distanţare socială introduse de guvernul britanic în scopul încetinirii răspândirii COVID-19 ar putea da deja rezultate şi ar putea duce în curând la declinul epidemiei în Marea Britanie, potrivit concluziilor unei cercetări preliminare, informează Reuters miercuri.

Prin intermediul unui sondaj online, cercetătorii au solicitat unui număr de 1.300 de britanici să enumere persoanele cu care au intrat în contact în ziua precedentă şi au descoperit că numărul mediu de contacte este acum cu mai bine de 70% mai mic decât în perioada de dinaintea măsurilor de izolare.

"Dacă am vedea schimbări similare în ansamblul populaţiei Regatului Unit, ne-am putea aştepta să vedem un început de declin al epidemiei", a spus John Edmunds, care a condus studiul realizat la London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM).

Acesta a adăugat că descoperirile sunt în fază preliminară şi nu ar trebui să sugereze că ''munca s-a terminat''.

"Mai degrabă, ar trebui folosite drept motivaţie pentru ca noi toţi să urmărim în continuare instrucţiunile guvernului Marii Britanii", a spus Edmunds. "Este esenţial să nu ne oprim. Trebuie să continuăm oprirea transmiterii virusului pentru a reduce povara asupra Serviciului Naţional de Sănătate în prezent şi în lunile care vor urma".

Ca multe alte ţări afectate de pandemia de COVID-19, Regatul Unit a impus măsuri stricte de distanţare socială, printre acestea închiderea şcolilor şi a magazinelor. Autorităţile solicită tuturor cetăţenilor să rămână acasă, dacă nu au de făcut călătorii esenţiale.

Cercetarea, care nu a fost revizuită de un comitet ştiinţific, dar a fost publicată pe site-ul Centre for the Mathematical Modelling of Infectious Diseases din cadrul LSHTM, a analizat o caracteristică esenţială a epidemiilor de boli infecţioase, cunoscută sub denumirea de numărul de reproducere sau R0.

Aceasta reprezintă numărul de persoane, în medie, care vor contracta boala de la o singură persoană infectată. Dacă numărul acesta poate fi adus la valori sub ''unu'', este semnalul că epidemia va intra în regres.

Folosind modificarea felului în care persoanele intră în contact unele cu altele, echipa condusă de Edmunds a calculat o schimbare în valoarea numărului de reproducere în perioada de după carantină în comparaţie cu cea de dinainte.

Întrucât numărul mediu de contacte în cazul unei persoane este cu mai bine de 70% mai mic decât înainte de izolare, acest lucru sugerează că valoarea numărului de reproducere R0 ar fi acum între 0,37 şi 0,89, susţin cercetătorii, cel mai probabil valoarea acestuia fiind 0,62.

"Măsurile de distanţare socială... au redus în mod substanţial nivelurile de contact şi vor conduce cel mai probabil la un impact substanţial şi la un declin al numărului de cazuri în săptămânile care vor urma", au mai scris cercetătorii. "Cu toate acestea, acest declin previzionat... nu va avea loc imediat întrucât există întârzieri semnificative între infectare, dezvoltarea simptomatologiei şi spitalizare''.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”