Maternitatea Giuleşti - Doru Pană, purtător de cuvânt: 9 asistente şi 2 medici, depistaţi cu stafilococ auriu

Maternitatea Giuleşti - Doru Pană, purtător de cuvânt: 9 asistente şi 2 medici, depistaţi cu stafilococ auriu

Un număr de 9 asistente şi 2 medici de la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" au fost depistaţi cu stafilococ auriu, după data de 6 noiembrie, dar aceştia sunt purtători sănătoşi, a afirmat vineri purtătorul de cuvânt al instituţiei, dr. Doru Pană.

"Când am fost anunţaţi de Direcţia de Sănătate Publică că au fost cazuri, s-au recoltat probe imediat, şi undeva la mijlocul lunii noiembrie au ieşit analizele, şi aceia fost înştiinţaţi să îşi ia tratament, chiar dacă ei sunt sănătoşi, chiar dacă tratamentul undeva este degeaba", a spus Pană.

El a explicat că internările sunt oprite doar în momentul în care ai "nişte probe clare că s-a întâmplat pe secţia respectivă".

"Noi toţi suspectăm că pe Secţia de neonatologie a fost transmiterea, dar atâta timp cât nu avem nişte probe clare aşteptăm raportul Direcţiei de Sănătate. Nu poţi nici să scoţi omul de la locul de muncă, pentru că te poate da în judecată, nu poţi nici să închizi secţia pentru că intri în alte probleme tehnice şi administrative şi legale şi atunci practic ai o perioadă de timp în care eşti legat de mâini şi de picioare. Nu poţi să faci decât să speri, să aştepţi şi să te rogi", a spus purtătorul de cuvânt.

Doru Pană a menţionat că potrivit programărilor la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" săptămâna viitoare urmau să fie operate 80 de persoane.

Referindu-se la posibilitatea ca nou-născuţii internaţi să contacteze stafilococul auriu, Pană a spus: "Acest risc există permanent. Dar în principiu s-au luat măsuri (...) Se spală de trei ori ca să pună mâna pe copil o dată".

"S-au dispus măsuri de igienizare. Zona în care au lucrat angajaţii respectivi a fost eliberată, nu o dată ci de mai multe ori. Ulterior, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică s-au creat nişte protocoale în aşa fel încât să se limiteze o eventuală infectare a altor copilaşi", a spus Pană.

Acesta a subliniat că fiecare este responsabil la locul de muncă "de ceea ce face şi cum face lucrurile".

"Fiecare e important să îşi înţeleagă importanţa muncii, chiar dacă nu pare extraordinară. Din nefericire, nu suntem o ţară în care oamenii să fie foarte conştienţi de importanţa muncii pe care o fac şi de cât de importante sunt nişte măsuri minime. Nu pot să spun că există vreun vinovat pentru că nu am depistat încă vreun vinovat şi nu avem încă rezultate definitive la probele luate de la DSP. Personalul care a fost depistat cu stafilococ auriu... Nici unul nu este bolnav. Nu am avut niciun caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ. Dacă am fi avut un caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ. Dacă am fi avut un caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ lucrurile ar fi fost mult mai uşor de rezolvat. Aşa s-a depistat, li s-a spus să ia tratament, urmau să primească probe de control. Există protocoale în care tot personalul este învăţat cum să procedeze pentru dezinfecţia mâinilor şi a suprafeţelor. Există afişate aceste protocoale în sălile de intervenţie. În majoritatea cazurilor se respectă", a adăugat Pană.

Întrebat ce părere are despre intenţia unor părinţi de a da în judecată Maternitatea, Dorul Pană a spus: "Sincer nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată. Este opţiunea fiecăruia. Părinţii şi pacienţii din România ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată, pentru că dacă ei vor da personalul tot timpul în judecată, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. În România legea nu apără personalul medical. Personalul medical are doar obligaţii în România, nu există drepturile personalului medical, ci doar drepturile pacientului. Legea este făcută astfel încât pacientul să te poată da în judecată peste tot, iar personalul medical nu mai face faţă şi să se ducă în diverse locuri un de este reclamat şi la serviciu. (...) Ei trebuie să o facă când au dovezi clare".

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sîrbu" să sisteze internările începând de vineri, având în vedere cazurile de infecţii nosocomiale cu stafilococ auriu constatate în unitatea sanitară, a informat Ministerul Sănătăţii. AGERPRES/(A, AS - autor: Livia Popescu, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul banilor furați de securiști ia amploare / Dezvăluirile istoricului Mădălin Hodor

3 Așa arată podul care va lega Ardealul de Oltenia

4 Ăsta a fost șef SIE? / Cu un picioruș în groapă, Meleșcanu face valuri în paharul cu apă...

5 Noi stenograme despre avocata Cămătarilor / L-a apărat și pe Fluturică, un interlop care a bătut o victimă cu pl…