Merkel propune crearea unei "veritabile armate europene" şi a unui "consiliu de securitate european" cu preşedinţie rotativă

Merkel propune crearea unei "veritabile armate europene" şi a unui "consiliu de securitate european" cu preşedinţie rotativă

Cancelarul german Angela Merkel a propus marţi, într-un discurs în Parlamentul European, crearea la un moment dat a "unei veritabile armate europene", la scurt timp după o controversă puternică pe acest subiect între preşedintele american Donald Trump şi preşedintele francez Emmanuel Macron, şi "constituirea unui consiliu de securitate european", relatează AFP, dpa şi Reuters.

"Trebuie să elaborăm o viziune care să ne permită să ajungem într-o zi la o veritabilă armată europeană", a declarat Merkel în plenul PE de la Strasbourg, iar discursul său a fost primit deopotrivă cu aplauze şi huiduieli.

Merkel a reamintit totodată că a propus "constituirea unui consiliu de securitate european" pentru întărirea politicii externe a Uniunii Europene.

"Am propus constituirea unui consiliu de securitate european cu o preşedinţie rotativă în cadrul căruia deciziile importante vor putea fi luate mai rapid", a spus cancelarul german în discursul său din PE privind viitorul Europei.

"Nu este vorba de o armată contra NATO", a adăugat Merkel pe subiectul armatei europene.


Foto: (c) Vincent Kessler / REUTERS


"Ar putea fi o complementare utilă a NATO. Nimeni nu vrea să pună sub semnul întrebării relaţiile clasice", a spus ea.

Săptămâna trecută, preşedintele francez a propus crearea unei "veritabile armate europene" pentru protejarea Vechiului Continent şi a evocat necesitatea "de protecţie în faţa Chinei, a Rusiei şi chiar a Statelor Unite ale Americii" în domeniul spaţiului cibernetic.

Apelul lui Macron, care reflectă o direcţie mai largă de gândire la nivelul UE, dar care nu este universal acceptată, a declanşat furia lui Trump, care a denunţat aceste propuneri pe care le-a catalogat "extrem de insultătoare", chiar înainte de venirea sa la Paris pentru a participa în weekend la ceremoniile dedicate Centenarului Armistiţiului Primului Război Mondial.

Marţi, liderul de la Casa Albă l-a atacat din nou cu virulenţă pe Emmanuel Macron, cu o nouă aluzie la propunerea privind armata europeană.

"Emmanuel Macron a sugerat crearea unei armate proprii pentru apărarea Europei împotriva SUA, Chinei şi Rusiei. Dar a fost vorba de Germania în Primul şi Al Doilea Război Mondial", a scris el pe Twitter, la două zile după revenirea de la Paris.

"Plătiţi sau nu pentru NATO?!", a adăugat preşedintele american.

Trump cere cu regularitate ţărilor europene membre ale NATO să îşi sporească bugetul pentru apărare, considerând că SUA asigură o parte mult prea mare din cheltuielile Alianţei Nord-Atlantice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...