Mesajul armatei ucrainene la un an de la eliberarea Insulei Șerpilor. „Mica bucată de pământ, un simbol al rezistenței” VIDEO

Mesajul armatei ucrainene la un an de la eliberarea Insulei Șerpilor. „Mica bucată de pământ, un simbol al rezistenței” VIDEO

În noaptea de 30 iunie 2022, militarii ucraineni au lansat un atac asupra Insulei Şerpilor cu unităţi de rachete şi artilerie. După aceea, ocupanţii au părăsit insula, numind-o „gest de bunăvoinţă”.

Steagul Ucrainei pe Insula Șerpilor FOTO: Profimedia

La un an de la acel moment , Ministerul Apărării din Ucraina a postat un mesaj pe Twitter: „În urmă cu un an forțele ucrainene au eliberat Insula Șerpilor. Această mică bucată de pământ din Marea Neagră a devenit un simbol al rezistenței ucrainene. Aici a învățat nava de război rusească unde trebuia să meargă și ce trebuia să facă”.

Mesaul este însoțit și de un clip video cu momentul în care soldații ucraineni înalță din nou steagul pe insulă, pe data de 4 iulie 2022.

În noaptea de 30 iunie 2022, militarii de elită ai celui de-al 73-lea Centru Naval FOS din Ucraina s-au apropiat de Insula Şerpilor cu vehicule subacvatice. Scafandrii au cercetat zona de coastă, căutând mine. După ce au stabilit un culoar sigur de navigaţie, au dat semnalul pentru continuarea operaţiunii. Trebuie precizat că Centrul 73 Naval FOS este unitatea de forţe speciale a Infanteriei Marine a Ucrainei. Denumită adesea Spetsnaz, unitatea este oarecum echivalentă cu US Navy SEALs sau British SBS, arată navalnews.com . Detaliile despre vehiculele subacvatice folosite de militarii de elită ucraineni nu au fost date, dar se ştie că unitatea operează echipamente sofisticate de origine occidentală.

Operatorii SOF nu au fost singuri în această misiune. Ei au fost însoţiţi de geniştii Brigăzii 59 de Infanterie Motorizată care au fost primii care ajuns efectiv pe insulă pentru a dezamorsa minele sau eventualele alte capcane plasate de ruşi. Apoi au intrat „în pâine” operatorii FOS care, pe lângă arborarea mai multor steaguri ucrainene, au mai avut misiunea de a colecta informaţii despre echipamentele abandonate de ruşi. Potrivit ucrainenilor, grăbiţi să se retragă cât mai repede, ruşii au lăsat pe insulă un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S1 şi un radar P-18.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?