Mexicul dispus să vândă petrol Venezuelei din motive umanitare

Mexicul dispus să vândă petrol Venezuelei din motive umanitare

Preşedintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a afirmat luni că ţara sa este dispusă, din motive umanitare, să vândă petrol Venezuelei pradă penuriei de carburanţi, în pofida presiunilor SUA, scrie AFP.

Preşedintele de stânga a precizat că autorităţile de la Caracas nu au cerut ajutorul Mexicului. "Dacă ne vor adresa această solicitare şi dacă este vorba despre ajutor umanitar, vom face acest lucru", a declarat el în faţa jurnaliştilor în cursul unei vizite la Xalapa, capitala statului Veracruz (est).

În ciuda uriaşelor rezerve de petrol ale Venezuelei, producţia s-a prăbuşit. Populaţia se confruntă cu grave penurii de carburanţi, amplificate de impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei.

Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro a limitat recent subvenţiile de stat care, ani de-a rândul, le-au permis venezuelenilor să facă plinul de benzină practic gratuit.

Iranul a trimis cinci petroliere cu combustibil în Venezuela.

Lopez Obrador a respins riscul unor eventuale sancţiuni americane în cazul vânzării de carburant Venezuelei.

"Noi nu ne amestecăm în politica altor ţări", a declarat el, adăugând că "popoarele" au dreptul la "autodeterminare".

"Nimeni nu are dreptul să-i asuprească pe ceilalţi, nicio hegemonie nu poate zdrobi o ţară", a spus şeful statului mexican.

Washingtonul, care îl consideră pe preşedintele socialist Nicolas Maduro drept "dictator" şi doresc plecarea sa de la putere, au impus sancţiuni la exporturile de ţiţei din Venezuela, precum şi împotriva mai multor responsabili guvernamentali şi militari de la Caracas.

Dacă Venezuela deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume, ea produce numai circa 622.000 de barili pe zi, o cincime din producţia din urmă cu zece ani, potrivit OPEC.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bășiți aici! / „Declarația de la București” / Căcații stângii, acum ajunși bășini, vor să-l alunge pe Iohannis

2 Fiul patronului Cris-Tim, arestat pentru trafic de droguri

3 Ăștia o iau razna / Numire suspectă în Guvern pe filiera interlopului lui Cîțu / Cum, mă, să pui în locul unui pro…

4 „Am depresie și anxietate severă. Am fost violată de patru ori!”

5 „A vrut să mă interneze la nebuni! La copii nu renunț niciodată!”