Mexicul iritat că SUA îi returnează solicitanţii de azil

Mexicul iritat că SUA îi returnează solicitanţii de azil

Autorităţile mexicane au declarat vineri că "dezaprobă" noua politică a Statelor Unite de a returna solicitanţii de azil de cealaltă parte a frontierei în timpul examinării dosarului lor, dar că îi vor primi din motive umanitare, transmite AFP.

Roberto Velasco, purtător de cuvânt al Ministerului mexican de Externe, a explicat că Mexicul nu a dat undă verde acestei decizii a preşedintelui Donald Trump.

"Guvernul mexican este în dezacord cu măsura unilaterală pusă în aplicare de guvernul american. Cu toate acestea (...), reiterăm angajamentul nostru faţă de migranţi şi drepturile omului", a declarat el într-o conferinţă de presă la Ciudad de Mexico.

Ambasada americană a informat autorităţile mexicane că această politică va intra în vigoare în următoarele ore odată cu returnarea 20 de solicitanţi de azil din America Centrală la postul de frontieră San Ysidro, care separă oraşele San Diego din California şi Tijuana (nord-vestul Mexicului), a precizat el.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Statele Unite vor înapoia zilnic la postul de frontieră respectiv 20 de persoane şi eventual vor extinde această politică la alte puncte de trecere de-a lungul celor 3.100 de kilometri de frontieră care separă cele două ţări.

Cel puţin 80% din cererile de azil sunt nefondate, potrivit Departamentului american pentru securitate internă, şi numeroşi solicitanţi de azil nu se prezintă niciodată la audierea unde trebuie examinat cazul lor. Sistemul acumulează întârzieri enorme, cu 800.000 de cereri de azil în aşteptare.

Anunţat în decembrie, planul "Rămâneţi în Mexic" al preşedintelui american este aspru criticat de cele două părţi ale frontierei, notează AFP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...