Michael Moore va dona 10.000 de dolari teatrului newyorkez care a evocat asasinarea lui Donald Trump

Michael Moore va dona 10.000 de dolari teatrului newyorkez care a evocat asasinarea lui Donald Trump

Cineastul american Michael Moore a anunțat că va dona 10.000 de dolari teatrului newyorkez care a montat o reprezentație controversată a spectacolului "Julius Caesar", inspirat din piesa omonimă scrisă de William Shakespeare, în care împăratul roman prezenta o ciudată asemănare cu președintele Donald Trump, informează AFP.

"Donez tot avansul pe care l-am primit pentru spectacolul meu de pe Broadway intitulat 'Shakespeare in the Park', după ce mass-media conservatoare au determinat doi sponsori să se retragă", a anunțat pe Twitter cunoscutul regizor de documentare, foarte angajat și în politică și susținător al doctrinei de stânga.

Într-un alt mesaj, cineastul american, care are aproape 5 milioane de admiratori pe Twitter, a prezentat o fotografie cu un cec de 10.000 de dolari, semnat de el însuși, ce va fi virat în contul Public Theatre — compania teatrală care a montat acel spectacol. Cineastul și-a îndemnat admiratorii de pe Twitter să susțină la rândul lor acel teatru newyorkez.

Spectacolul în cauză, în care Iulius Cezar a fost întruchipat de un om de afaceri cu părul blond care publică mesaje pe Twitter din sala lui de baie și este căsătorit cu o femeie care vorbește cu accent slav — ca Melania Trump — a fost aspru criticat de anumite companii media pro-republicane, care au denunțat scena asasinării personajului principal, considerând că aceasta reprezenta un îndemn la asasinarea președintelui american.

Polemica a izbucnit încă de la avanpremieră, înainte ca spectacolul să fie jucat în cadrul festivalului de teatru "Shakespeare in the Park", organizat în Central Park din New York. Cele câteva reprezentații prevăzute s-au jucat cu casa închisă, iar una dintre ele a fost pentru scurt timp întreruptă de o spectatoare.

După acele critici publice ale presei pro-republicane, companiile Delta Airlines și Bank of America au anunțat că se retrag de pe lista sponsorilor, fără să precizeze gradul în care erau implicate în sponsorizarea show-ului.

Regizorul Oskar Eutis s-a apărat spunând că spectacolul este "o parabolă-avertisment pentru aceia care încearcă să combată democrația", respingând în același timp orice formă de violență.

Numeroase persoane au anunțat că vor sprijini teatrul newyorkez și și-au anunțat intenția de a face donații în conturile acestuia.

Michael Moore a anunțat în luna mai că pregătește un nou documentar despre Donald Trump, denumit "Fahrenheit 11/9". Titlul acestei producții face trimitere la un film precedent al său, "Fahrenheit 9/11", și la data de 9 noiembrie 2016, când Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Pe 28 iulie, cineastul va debuta pe Broadway cu un "one-man-show" despre ascensiunea în politică a lui Donald Trump. Avansul primit de Michael Moore pentru acel show va fi donat de cineast în beneficiul Public Theatre.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...