Militari desfășurați pe străzi în Belgia, în urma atentatelor dejucate

Militari desfășurați pe străzi în Belgia, în urma atentatelor dejucate

Efective ale armatei au început să ia locul polițiștilor sâmbătă pentru a supraveghea zone sensibile în Belgia, în special la Anvers, unde trăiește o importantă comunitate evreiască, după anihilarea unei celule jihadiste care plănuia atentate, relatează France Presse.

"Comitetul ministerial restrâns a decis să mobilizeze progresiv până la 300 de militari.Concret, acești soldați vor fi desfășurați la Bruxelles și Anvers (nordul țării). Ei vor putea fi ocupa poziții de asemenea la Verviers (est) și în alte locuri", au indicat serviciile primului ministru Charles Michel, într-un comunicat. "Militarii mobilizați vor fi înarmați și vor avea în principal misiunea de a supraveghea anumite zone. Ei vor veni în sprijinul serviciilor poliției", a adăugat aceeași sursă.

Guvernul belgian anunțase vineri desfășurarea rapidă a armatei în unele locuri, a doua zi după un asalt la Verviers, în care doi presupuși jihadiști care plănuiau să atace polițiști au fost uciși.

Recurgerea la armată pentru operațiuni de menținere a ordinii reprezintă o premieră în Belgia după un val de atentate comis în anii 1980 de Celulele comuniste combatante.

Această măsură anunțată vineri, împreună cu alte zece pentru a preveni radicalizarea și pentru a-i împiedica pe candidații la jihad să meargă în Siria și Irak, este valabilă pentru o lună, dar perioada poate fi prelungită atât timp cât nivelul de alertă va fi de gradul 3 pe o scară până la 4, cum este cazul începând de joi seara.

Primarul Anvers-ului a cerut imediat trimiterea de trupe în orașul său, în care trăiește o importantă comunitate evreiască ortodoxă — între 15.000 și 20.000 de persoane. Sâmbătă dimineață, primii soldați, bine înarmați, și-au făcut apariția în cartierul evreiesc al orașului, zonă considerată sensibilă în contextul atentatelor dejucate, a informat canalul public flamand de televiziune VRT.

Celula anihilată în Belgia joi și vineri era compusă în parte din jihadiști revenți în țară după ce luptaseră în Siria. Ei erau pe punctul de "a ucide polițiști în locuri publice și în comisariate", potrivit parchetului federal. Treisprezece persoane au fost arestate în Belgia, dintre care cinci au fost inculpate pentru "participare la un grup terorist". Doi presupuși membri ai celulei, belgieni care voiau să fugă în Italia, au fost arestați în Franța.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Șeful Casei de Pensii anunță oficial care sunt pensiile care cresc cu 80-90% de la 1 septembrie

2 Directoarea Amelie Mauresmo i-a spus verde-n față lui Halep de ce nu i-a dat wildcard la Roland Garros

3 Adevărata bombă din dosarul Coldea-Dumbravă?

4 E bine să nu uităm aceste amănunte, oameni buni...

5 „Nu poți trăi în păcat. Eu sunt cu frica lui Dumnezeu”