Militarii ucrainenii vor începe instruirea pe tancurile americane Abrams. Când vor fi livrate Kievului

Militarii ucrainenii vor începe instruirea pe tancurile americane Abrams. Când vor fi livrate Kievului

SUA şi Germania au anunțat vineri că instruirea soldaţilor ucraineni în utilizarea tancurilor Abrams şi Leopard va începe cât de curând, relatează DPA şi Reuters, preluat de Agerpres.

SUA au promis Kievului 31 de tancuri Abrams FOTO EPA-EFE

Anunțul a fost făcut la capătul reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina care a avut loc la baza aeriană americană Ramstein din vestul Germaniei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri seara că SUA intenţionează să livreze Germaniei tancuri Abrams în următoarele săptămâni pentru a începe instruirea soldaţilor ucraineni.

Austin a confirmat astfel relatările presei americane potrivit cărora aceasta va avea loc la centrul de antrenament militar de la Grafenwoehr, în sudul Germaniei.

Procesul de formare, la care vor lua parte circa 250 de soldaţi ucraineni, este programat să dureze aproximativ zece săptămâni, potrivit DPA.

"Tancurile M1 (Abrams) vor face diferenţa atunci când vor fi livrate", a remarcat generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme al SUA, după reuniunea de la Ramstein.

Deocamdată, tancurile Abrams destinate Ucrainei se află în reparaţii.

Tancurile Abrams vor ajunge mai repede în Ucraina

Totuși, Lloyd Austin a subliniat că livrarea tancurilor Ucrainei a fost accelerată.

Pentagonul anunţase recent că tancurile vor fi livrate abia în toamnă.

Decizia SUA de furniza 31 de tancuri a fost luată în ianuarie în contextul în care Germania era indecisă în privința furnizării de tancuri Leopard Kievului, comentează DPA.

Militarii ucrainenii vor fi instruiți și în Germania

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a anunţat la rândul său că instruirea soldaţilor ucraineni în utilizarea tancurilor Leopard va începe în curând şi pe teritoriul german. Până acum astfel de antrenamente au avut loc în Polonia.

Circa 100 de soldaţi ucraineni vor începe să fie pregătiţi în utilizarea tancurilor Leopard 1, a anunțat el pe 22 aprilie.

Cele aproximativ 80 de tancuri Leopard 1 şi 2 promise de Germania ar trebui să fie livrate Ucrainei până la sfârşitul primului semestru al acestui an, a adăugat Pistorius.

Spania va livra curând o parte din tancurile Leopard promise

Ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares a declarat grupului de media german Funke că, în câteva zile, Madridul va livra Ucrainei şase din cele 10 tancuri de luptă Leopard 2 pe care le-a promis Kievului.

Stotenberg: Prioritatea este ca Ucraina să câștige războiul

Secretarul american al apărării şi-a îndemnat partenerii occidentali să sprijine în continuare Ucraina în cadrul discursului său în deschiderea reuniunii de vineri de la Ramstein.

"Ucraina are nevoie urgentă de ajutorul nostru pentru a-şi proteja cetăţenii şi infrastructura, precum şi forţele sale de ameninţarea cu rachete din partea Rusiei", a spus el, adăugând că Ucraina va fi sprijinită atât timp cât va fi necesar.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut presiuni asupra aliaţilor săi occidentali pentru a furniza Ucrainei în special avioane de luptă şi sisteme de apărare antiaeriană, notează DPA.

Ucraina a primit până acum avioane de luptă MiG-29 de fabricaţie sovietică, dar ea caută avioane de concepţie occidentală, cum ar fi avioanele F-16s fabricate în SUA.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a subliniat joi pe Twitter că achiziţionarea de "avioane de luptă de tip NATO" este "prioritatea principală" a Ucrainei.

Pistorius şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg au subliniat la întâlnirea de vineri de la Ramstein că discuţia privind livrările suplimentare de arme este în prezent mai importantă decât planurile de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, notează DPA, potrivit Agerpres .

'Ceea ce contează cel mai mult acum este ca Ucraina să câştige', a declarat Stoltenberg la Ramstein. "Pentru că dacă Ucraina nu se afirmă ca naţiune independentă şi suverană în Europa, atunci nu are rost să discutăm despre aderare", a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990