Minciuna de weekend, rostogolită în presă: Jurnalismul de haită lovește din nou

Minciuna de weekend, rostogolită în presă: Jurnalismul de haită lovește din nou

Manualul de jurnalism spune că o informație trebuie verificată din trei surse. Evident, în era internetului, în care informația circulă cu o viteză incredibilă, această regulă a rămas doar pe hârite. Pentru că, în realitate, în puține cazuri, cineva își mai permite chiar să verifice o informație, atât de amănunțit, înainte de a o publica.

Ali Daei, o legendă vie a fotbalului iranian.

Chiar și așa, o minimă documentare e necesară, mai ales când vorbim despre anumite lucruri care par mult prea șocante pentru a fi adevărate. Iar când „sapi“, măcar un pic, afli imediat că vorbim despre informații false. Un astfel de exemplu a fost chiar în acest an, când mai multe site-uri din România au scris că antrenorul de handbal feminin, Kim Rasmussen, a preluat naționala din Coreea de Nord. O simplă căutare pe Google arăta însă că, de fapt, Rasmussen a preluat naționala din Coreea de Sud!

Acum, o gafă mult mai gravă s-a rostogolit, sâmbătă, pe mai multe site-uri din România. S-a scris că fostul mare fotbalist iranian, legendarul Ali Daei (53 de ani), a fost condamnat la moarte, deoarece e un opozant al regimului islamic!

Ali Daei, pe când juca pentru Bayern Munchen în Germania.

Ali Daei, pe când juca pentru Bayern Munchen în Germania.

În realitate, o asemnea știre, pur și simplu, nu există pentru că nu s-a întâmplat așa ceva! Ali Daei e, într-adevăr, un opozant vocal al regimului, și-a exprimat solidaritatea cu poporul iranian în protestele care au loc de mai bine de două luni, însă, în niciun moment, nu s-a pus problema condamnării sale la moarte!

Ce-i drept, fostul atacant al unor cluburi de elită, precum Bayern Munchen și Hertha Berlin, a avut de suferit din cauza faptului că a criticat mereu regimul iranian. În primul rând, el n-a mai antrenat nicăieri din 2019, pentru că formațiile iraniene de club, aproape toate susținute și finanțate de guvern, au primit interdicția de a-l angaja. Apoi, chiar de curând, după ce s-a întors în țară, Ali Daei a avut pașaportul confiscat pe aeroport. După câteva zile însă, actul i-a fost returnat, după cum a confirmat fratele său pentu presa iraniană.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”