Ministerul Finanțelor a împrumutat 265 de milioane de lei de la bănci, puțin peste jumătate din suma programată

Ministerul Finanțelor a împrumutat 265 de milioane de lei de la bănci, puțin peste jumătate din suma programată

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, doar 265,2 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligațiuni de stat pe trei ani, la un randament mediu de 2,05% pe an.

Suma atrasă reprezintă ceva mai mult de jumătate din suma programată, respectiv 500 de milioane de lei, pentru care băncile au transmis oferte în sumă totală de 562,2 milioane de lei.

Vineri va avea loc o licitație suplimentară, prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

MFP a planificat împrumuturi de 3,415 miliarde de lei de la băncile comerciale în ianuarie 2017, din care 3,1 miliarde de lei prin șapte licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat și 315 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza în ianuarie două licitații de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 500 de milioane de lei fiecare, în 9 și 19 ianuarie.

De asemenea, vor fi organizate cinci licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,1 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale