Ministrul Agriculturii: Vom da bani fermierilor pe animale reale şi nu pe animalele pe care le aveau în 2013 în baza de date

Ministrul Agriculturii: Vom da bani fermierilor pe animale reale şi nu pe animalele pe care le aveau în 2013 în baza de date

Fermierii români vor primi bani începând din 2021 pe animale reale şi nu pe cele pe care le aveau în anul 2013 în baza de date, pentru că s-a reuşit în Parlamentul European schimbarea anului de referinţă, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

"Am vrut să păstrăm sprijinul cuplat voluntar, atât în sectorul zootehnic, cât şi în sectorul vegetal, în zone aflate în dificultate. Am reuşit să păstrăm ajutorul naţional tranzitoriu care este practic un sprijin de la bugetul naţional, dar şi acest sprijin trebuie negociat la comisie şi practic în 2020 trebuia să se termine şi am reuşit să îl prelungim până în 2027, iar în Parlament, ceea ce nu am reuşit noi în Consiliul Agrifish, am reuşit să schimbăm şi anul de referinţă şi asta mă bucură foarte mult pentru că vom da bani fermierilor pe animale reale şi nu pe animalele pe care le aveau în 2013 în baza de date", a spus Oros, în cadrul videoconferinţei "Afaceri în agricultură", organizată joi de Grupul de presă Bursa.

El a precizat că a rămas o problemă "destul de delicată şi importantă" în ceea ce priveşte plafonarea subvenţiilor, care nu a fost tranşată.

"Noi ca şi stat, ca şi Guvern şi ca MADR avem o poziţie pe care am explicat-o în ultima perioadă. Noi am dori ca această plafonare să fie voluntară, să fie la decizia fiecărei ţări membre şi să o combinăm cu o plată redistributivă. Să sperăm că în trialogul care va urma vom obţine şi acest lucru şi atunci putem ajunge la concluzia că în parte ceea ce ne-am propus prin acest PNS (Planul Naţional Strategic - n. r.) se va îndeplini", a menţionat ministrul.

Potrivit sursei citate, în cadrul negocierilor privind Politica Agricolă Comună, care au avut loc săptămâna trecută atât în Consiliul AgriFish, cât şi la nivelul Parlamentului European, au fost susţinute priorităţile României pentru perioada 2021-2027, în condiţiile în care toate ţările încearcă să îşi impună priorităţile în funcţie de strategiile Comisiei Europene: Pactul Verde European (Green Deal), strategia pe biodiversitate şi strategia De la Fermă la Furculiţă (Farm To Fork).

"Am dorit o flexibilitate mai mare pe aceste eco-scheme impuse de strategia Green Deal, în aşa fel încât să nu pierdem banii europeni, pentru că aceste eco-scheme vor fi obligatorii pentru ţările membre, dar voluntare pentru fermieri, şi este foarte important ca aceste eco-scheme să fie acceptate de către fermieri să vină să compenseze exigenţele acestui Green Deal şi banii să nu fie pierduţi", a explicat Oros.

Grupul de presă Bursa a organizat joi videoconferinţa "Afaceri în agricultură", temele principale de dezbatere fiind impactul Green Deal asupra finanţării agriculturii şi asupra activităţii din acest domeniu, măsurile pentru combaterea sau reducerea efectelor acestora, surse alternative de finanţare pentru fermierii mici şi medii, asigurările în domeniul agricol, planul de rezilienţă şi recuperare. AGERPRES/(A - autor: Mariana Nica, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale