Ministrul apărării german consideră incorectă afirmația lui Trump privind datoria Berlinului față de NATO

Ministrul apărării german consideră incorectă afirmația lui Trump privind datoria Berlinului față de NATO

Ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, a calificat duminică drept "incorecte" afirmațiile președintelui american Donald Trump potrivit cărora Berlinul "datorează sume imense de bani" NATO, transmite DPA.

Ursula von der Leyen a declarat că "la NATO nu există un cont în care sunt înregistrate datoriile". Ea a adăugat că Germania intenționează să atingă pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare până la jumătatea deceniului următor și că a lega acest lucru doar de NATO este incorect.

Sâmbătă, la numai o zi după ce s-a întâlnit la Casa Albă cu cancelarul german Angela Merkel, Trump a scris pe Twitter: "Germania datorează sume imense de bani NATO & Statele Unite trebuie să fie plătite mai mult pentru apărarea puternică și foarte costisitoare pe care o oferă Germaniei!"

Merkel, care a reiterat angajamentul Germaniei de a-și crește cheltuielile de apărare la 2% din PIB până în 2024, a declarat că anul trecut Berlinul și-a sporit cheltuielile de apărare cu 8%. Potrivit raportului anual al NATO, dat publicității în această lună, în 2016 cheltuielile pentru apărare ale Germaniei au reprezentat 1,2% din PIB, față de 1,18% în 2015.

Dincolo de cheltuielile pentru apărare, Von der Leyen a făcut apel și la o împărțire echitabilă a sarcinilor în rândul țărilor care fac parte din coaliția împotriva Statului Islamic. Ministrul apărării german a apreciat că este nevoie de "un concept modern de securitate", care să includă nu doar o Alianță Nord-Atlantică modernă, dar și o uniune europeană a apărării și investiții în Organizația Națiunilor Unite.

DPA amintește că administrația Trump a publicat recent proiectul de buget pe anul 2018, care consfințește reduceri majore de cheltuieli în ajutoarele internaționale și la Departamentul de Stat al SUA. În prezent, SUA acoperă circa 28% din costurile misiunilor de menținere a păcii ale ONU, sau 7,9 miliarde de dolari anual. Germania acoperă doar 6% din aceste cheltuieli.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ministrul Energiei, despre noul ordin ANRE: Omul nu se mai înghesuie la ghișeu, îi vine acasă factura pe ianua…

2 Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 d…

3 Un agent de la Penitenciarul Rahova, prins în flagrant de DNA când lua 10.000 de euro mită. În schimb, trebuia…

4 Activistul de mediu Daniel Bodnar a suferit un grav accident rutier. Medicii spun că nu-şi poate simţi picioar…

5 Teodorovici, salvat de pericolul muncii: nu va lucra la privat, a fost numit Director de Audit la Curtea de Co…