Ministrul apărării german consideră incorectă afirmația lui Trump privind datoria Berlinului față de NATO

Ministrul apărării german, Ursula von der Leyen, a calificat duminică drept "incorecte" afirmațiile președintelui american Donald Trump potrivit cărora Berlinul "datorează sume imense de bani" NATO, transmite DPA.

Ursula von der Leyen a declarat că "la NATO nu există un cont în care sunt înregistrate datoriile". Ea a adăugat că Germania intenționează să atingă pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare până la jumătatea deceniului următor și că a lega acest lucru doar de NATO este incorect.

Sâmbătă, la numai o zi după ce s-a întâlnit la Casa Albă cu cancelarul german Angela Merkel, Trump a scris pe Twitter: "Germania datorează sume imense de bani NATO & Statele Unite trebuie să fie plătite mai mult pentru apărarea puternică și foarte costisitoare pe care o oferă Germaniei!"

Merkel, care a reiterat angajamentul Germaniei de a-și crește cheltuielile de apărare la 2% din PIB până în 2024, a declarat că anul trecut Berlinul și-a sporit cheltuielile de apărare cu 8%. Potrivit raportului anual al NATO, dat publicității în această lună, în 2016 cheltuielile pentru apărare ale Germaniei au reprezentat 1,2% din PIB, față de 1,18% în 2015.

Dincolo de cheltuielile pentru apărare, Von der Leyen a făcut apel și la o împărțire echitabilă a sarcinilor în rândul țărilor care fac parte din coaliția împotriva Statului Islamic. Ministrul apărării german a apreciat că este nevoie de "un concept modern de securitate", care să includă nu doar o Alianță Nord-Atlantică modernă, dar și o uniune europeană a apărării și investiții în Organizația Națiunilor Unite.

DPA amintește că administrația Trump a publicat recent proiectul de buget pe anul 2018, care consfințește reduceri majore de cheltuieli în ajutoarele internaționale și la Departamentul de Stat al SUA. În prezent, SUA acoperă circa 28% din costurile misiunilor de menținere a păcii ale ONU, sau 7,9 miliarde de dolari anual. Germania acoperă doar 6% din aceste cheltuieli.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Vela, imbecilule, dă-ți demisia! Îi obligi pe români să stea în casă și le dai amenzi, dar nu vezi ce se întâm…

2 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

3 VIDEO Studiu prezentat de un cunoscut virusolog german: „Nu există virus „viu” pe suprafețe. Nu vă puteți infe…

4 Orban i-a cerut lui Nelu Tătaru să o demită pe Sorina Pintea de la șefia Spitalului Județean Baia Mare

5 VIDEO Studiu / Priviți cum se răspândește virusul COVID de la un simplu tușit ori strănut. Particulele de aeros…

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta