Ministrul de Externe: Peste 260 de cetăţeni români solicită evacuarea din Gaza. Negocierile continuă

Ministrul de Externe: Peste 260 de cetăţeni români solicită evacuarea din Gaza. Negocierile continuă

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a informat că peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora solicită evacuarea din Gaza, afirmând că în prezent sunt continuate negocierile.

Ministrul a arătaat că situația din teren nu permite evacuarea cetățenilor români FOTO Mediafax

„Peste 260 de cetăţeni români şi membri de familie din Fâşia Gaza s-au notificat pe lângă oficiul de reprezentare a României de la Ramallah, în vederea evacuării şi menţinem contactul cu ei. Din păcate, situaţia din teren nu permite la acest moment evacuarea cetăţenilor străini din Gaza, punctul de frontieră, Rafah, fiind în continuare blocat. Negocierile pentru deblocare continuă între actorii implicaţi. Celula de criză a MAE continuă demersurile susţinute pe toate palierele menţionate, în vederea evacuării cetăţenilor români”, a explicat Luminița Odobescu, potrivit Agerpres .

Ministrul a mai precizat că este în „contact permanent cu omologii din regiune şi cu partenerii internaţionali ai României”,arătând că la Cairo există două echipe ale Ministerului de Externe pregătite.

Ministrul a mai amintit că România „a condamnat în termenii cei mai fermi posibili atacul terorist al Hamas şi susţine dreptul Israelului de a se apăra, în linie cu dreptul internaţional şi cu dreptul umanitar internaţional”, subliniind că „România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiţii, inclusiv a celor şase cetăţeni cu dublă cetăţenie - israeliană şi română - ostatici în Fâşia Gaza”.

„În acelaşi timp, suntem profund îngrijoraţi şi este de datoria noastră comună, să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a proteja vieţile nevinovate ale civililor, pentru a atenua criza umanitară din Gaza şi pentru a evita criza regională a conflictului”, a completat ministrul.

Totodaată, ministrul a reiterat solidaritatea României și susținerea „faţă de toţi care au suferit şi a căror viaţă s-a schimbat dramatic, tragic, fundamental, fie că vorbim de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei sau de evenimentele recente din Israel şi Gaza”.

„Din orice poziţie privim lumea, suntem cu toţii martorii unor evenimente încărcate de durere şi suferinţă. Avem cu toţii obligaţia să lucrăm cu toată forţa pentru a ne apăra valorile democratice şi principiile de drept internaţional şi pentru a întări ordinea internaţională bazată pe reguli”, a mai spus Luminiţa Odobescu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat