Ministrul Finanțelor: Sunt indicii că estimarea de 5,2% creștere economică a fost una destul de prudentă; ne așteptăm la mai mult

România ar putea înregistra în 2017 o creștere economică mai mare decât cea estimată, de 5,2% din PIB, o contribuție importantă la acest lucru urmând să aibă agricultura, consideră ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

"Sunt indicii că ceea ce criticau unii foarte aprig la începutul anului — că o creștere de 5,2% este nerealistă — sunt indicii că a fost o estimare destul de prudentă și noi ne așteptăm la o creștere mai mare. Nimeni nu a luat în calcul faptul că 5,2% nu se bazează și pe o contribuție a agriculturii. Cum arată anul agricol, cum ne indică faptul că s-au dat subvențiile din februarie — ceea ce nu s-a întâmplat în anii precedenți — ne așteptăm ca sectorul agricol să aducă o contribuție suplimentară la PIB-ul realizat în acest an. Înseamnă un PIB mai mare, înseamnă ...Sunt chestiuni pe care nu le putem controla, dar, la ora la care vorbim, așa arată perspectiva producției agricole în anul 2017. Ne dă speranțe că va fi mai bine", a afirmat, miercuri seara, Ștefan Viorel, la Antena3.

Ministrul Finanțelor a adăugat că indicatorii macro din primele două luni ale anului indică o creștere a producției industriale, creșteri ale exporturilor în relația cu celelalte țări din Uniunea Europeană, creșterea numărului de locuri de muncă la 44.000.

"Economia românească beneficiază de o încredere de care n-a mai beneficiat din perioada de dinainte de criză. Politicile de relaxare fiscală, renunțarea la politicile de austeritate, programele de stimulare a producției la care ne-am angajat și pe care le-am bugetat în 2017 au transmis acest semnal de încredere, semnal de încredere care determină comportamentul mediului de afaceri, încurajator pe de o parte. Pe de altă parte, uitați-vă la semnalele pe care le primim de la agențiile de rating. Toate ratingurile se păstrează și cu perspective de îmbunătățire. Uitați-vă că luni ne-am împrumutat pe o emisiune de eurobonduri, am atras 1,75 milioane de euro la cele mai mici randamente din istorie. Deci, o emisiune pe 10 ani, eurobondurile s-au cumpărat cu 2,411% dobândă, costuri de finanțare. Nu s-a mai întâmplat așa ceva până acum. Acestea sunt semnale că piețele financiare, mediul economico-financiar crede în programul nostru", a adăugat Viorel Ștefan.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ / Guvernul PSD, RUȘINEA Europei, a încercat să ÎNȘELE Comisia Europeană și să deconteze din fonduri UE pr…

2 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

3 Rareș Bogdan o calcă-n picioare pe „Proasta Pământului” după minciuna despre fabrica Volkswagen!

4 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

5 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

recomandări

Te ia DNA: Mihai Mohaci

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala