Ministrul polonez al apărării a discutat la Paris despre achiziția de echipamente militare, în special submarine

Ministrul polonez al apărării a discutat la Paris despre achiziția de echipamente militare, în special submarine

Ministrul francez al apărării Florence Parly și omologul său polonez Antoni Macierewicz au discutat miercuri la Paris despre intențiile Varșoviei de a achiziționa echipamente militare, în special submarine, conform unor surse concordante, citate de AFP.

"Trebuie văzut ce este fezabil. Subiectele trebuie puse pe masa discuțiilor", a precizat Ministerul francez al Apărării, la un an după ce conservatorii aflați la putere la Varșovia au anulat un contract de achiziție a 50 de elicoptere militare Caracal de la compania franceză Airbus.

Potrivit ministrului polonez adjunct al apărării Michal Dworczyk, discuțiile s-au concentrat asupra planului de achiziționare de submarine de către Marina poloneză.

"Chestiunea submarinelor a fost fără îndoială pe agenda întâlnirii. Ea este discutată intens în acest moment", a spus Dworczyk, citat de agenția de presă poloneză PAP.

Polonia are discuții pe acest subiect cu industria de apărare franceză, dar și cu cele germană și suedeză.

"Vizita (ministrului apărării) la Paris contrazice relatările din presă privind o presupusă izolare a Poloniei", a mai subliniat Michal Dworczyk.

Relațiile franco-poloneze, deja afectate de afacerea elicopterelor Caracal, trec printr-o etapă dificilă în special din cauza chestiunii sensibile a directivei europene privind lucrătorii detașați.

"Oameni politici și media au acreditat ideea că ar exista o problemă în relațiile cu Franța (...) Nu este decât o legendă", a adăugat el.

Varșovia a lansat în februarie o nouă licitație pentru achiziționarea a 16 elicoptere militare, invitând compania americană Lockheed Martin, compania italiană Leonardo-Finmeccanica și compania franceză Airbus să concureze.

Însă premierul polonez Beata Szydlo l-a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron că "subminează pilonii UE" și că "vrea să introducă protecționismul" prin faptul că cere revizuirea directivei privind lucrătorii detașați.

Macron a răspuns spunând că Polonia se izolează de Europa prin faptul că "este împotriva intereselor europene pe numeroase subiecte", afirmații catalogate drept "arogante" de către șefa guvernului de la Varșovia.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /