Ministrul rus al apărării evocă o situaţie tensionată la graniţa dintre Uniunea Statală Rusia-Belarus cu ţări NATO

Ministrul rus al apărării evocă o situaţie tensionată la graniţa dintre Uniunea Statală Rusia-Belarus cu ţări NATO

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că situaţia la graniţa dintre Uniunea Statală Rusia-Belarus cu state membre ale Alianţei Nord-Atlantice rămâne tensionată, în contextul în care NATO continuă să îşi consolideze prezenţa în regiune, relatează TASS.

"Având în vedere actuala situaţia politică şi militară în regiune, precum şi pe fondul unor noi provocări şi ameninţări, legate în principal de terorismul internaţional, Ministerul Apărării rus consideră că garantarea securităţii militare a Uniunii Statale este o sarcină prioritară", a subliniat Şoigu.

Alianţa Nord-Atlantică îşi îmbunătăţeşte infrastructura militară, stochează provizii, armament şi echipamente militare în apropierea frontierelor uniunii statale. Segmentul scutului american de apărare antirachetă este în curs de consolidare, iar lansatoarele sale pot fi folosite pentru arme de atac, a spus Şoigu. "Intensitatea exerciţiilor militare ale blocului nu scade, în pofida pandemiei", a adăugat el.

La rândul său, ministrul apărării din Belarus, Viktor Hrenin, a remarcat numărul tot mai mare al exerciţiilor NATO în ţările care se învecinează cu Belarus şi prezenţa crescută a armatei SUA. "În ultimii ani, rotaţia NATO în ţările vecine Belarus a crescut de peste 17 ori, ajungând la 10.000 de soldaţi", a spus Hrenin".

Statele Unite, susţinute de aliaţii NATO, au renunţat la tratatele privind rachetele antibalistice (ABM), ''cer deschis'' şi privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) şi au refuzat să ratifice versiunea adaptată a Tratatului privind Forţele Armate Convenţionale din Europa, a spus ministrul apărării din Belarus.

Toate aceste acţiuni vizează "perturbarea securităţii internaţionale şi regionale şi furnizarea unui cadru legal pentru militarizarea continentului european printr-o prezenţă constantă a SUA", a subliniat Hrenin.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa