Ministrul Tătaru: Haideţi să respectăm aceste reguli şi să transformăm primul val într-un val decizional

Ministrul Tătaru: Haideţi să respectăm aceste reguli şi să transformăm primul val într-un val decizional

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că al doilea val al pandemiei de COVID-19 din ţara noastră depinde foarte mult de modul în care sunt respectate în prezent normele de prevenţie şi cât de scăzută va rămâne astfel transmiterea comunitară.

"Suntem într-un platou al celei de-a doua faze al primului val. Nu ştiu dacă are legătură al doilea val cu alegerile, are legătură cu respectarea de către noi a tuturor restricţiilor. Avem nişte precauţii. Includ portul măştilor, distanţare, dezinfectanţi. Avem o lună în care s-au redeschis restaurantele, teatrele şi cinematografele, reîntoarcerea din concedii, aglomerarea transportului în comun, deschiderea şcolii, campanie electorală, alegeri. Toate acestea au un numitor comun, respectarea unor norme. Respectăm acele norme, avem o transmitere comunitară scăzută, avem un număr scăzut de cazuri, ne menţinem pe acel platou cum suntem acum. Haideţi să respectăm aceste reguli şi să transformăm primul val într-un val decizional, pentru că al doilea val depinde foarte mult de modul în care gestionăm primul val", a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Acesta a reiterat importanţa vaccinării populaţiei astfel încât să nu se suprapună epidemia noului coronavirus cu cea a gripei sezoniere. Ministrul a anunţat, totodată, că se ia în calcul şi vaccinarea pneumococică şi se fac studii şi pentru vaccinarea BCG.

"Experienţa ştiinţifică a unei pandemii a arătat persistenţa crescută a agentului de infectare pe o perioadă de un an jumătate-doi. Sperăm în descoperirea unui vaccin, precum sperăm şi în menţinerea acestor reguli care, dincolo de anumite aspecte negaţioniste sau bagatelizarea a tot ceea ce au însemnat cele şapte luni de pandemie, să ne ducă la un rezultat pozitiv. Cred că al doilea val va depinde de primul val. Haideţi să ducem pe acea pantă descendentă a primului val, să mergem spre acea campanie de vaccinare antigripală. Ne gândim la vaccinare gripală şi pneumococică. Sunt studii şi pentru vaccinare BCG, şi atunci vom putea privi spre un eventual val doi cu o altă perspectivă", a declarat ministrul Sănătăţii. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale