Ministrul ungar de Externe, vizită la Moscova: „Cooperare energetică neîntreruptă între Ungaria şi Rusia”

Ministrul ungar de Externe, vizită la Moscova: „Cooperare energetică neîntreruptă între Ungaria şi Rusia”

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, efectuează marți o vizită la Moscova, unde urmează să discute cu viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak despre „probleme serioase”.

Szijjarto este primul oficial al unei țări membre UE care vizitează Rusia anul acesta. Foto: Arhivă

De asemenea, ministrul ungar de Externe a mai vizitat Rusia și în lunile octombrie și noiembrie 2022, conform HotNews . În cadrul acestei vizite, oficialul ungar va avea întrevederi cu viceprim-ministrul rus Aleksandr Novak și cu directorul companiei ruse de energie nucleară Rosatom, Aleksei Lihacev.

Într-o postare publicată pe Facebook, Szijjarto a transmis că împreună cu Novak va vorbi despre „probleme serioase”, precum „siguranţa fizică şi tehnică a gazoductului Turkish Stream, care aprovizionează țara noastră cu gaze naturale, menţinerea tranzitului prin conducta Drujba, care aprovizionează Ungaria cu petrol şi prevenirea sancţiunilor împotriva industriei nucleare”.

În aceeași ordine de idei, ministrul ungar de Externe a publicat pe Facebook marți, 11 aprilie, poze din timpul călătoriei sale spre Rusia, adăugând că „securitatea energetică a Ungariei necesită o aprovizionare neîntreruptă cu gaz, petrol și combustibil nuclear”.

Iarna ne-a cruţat din punct de vedere al aprovizionării cu energie datorită temperaturilor extrem de blânde din Europa. Dar avertismentul Agenţiei Internaţionale pentru Energie este clar: în condiţiile creşterii radicale a cererii de energie din partea unei economii chineze în revenire şi a ritmului extrem de lent de dezvoltare a infrastructurii energetice europene, adevărata provocare va veni în iarna următoare.

Îndeplinirea acestor trei condiţii necesită o cooperare energetică neîntreruptă între Ungaria şi Rusia. Aceasta nu este o chestiune de politică, ci de fizică”, se arată în postarea publicată pe Facebook de oficialul ungar .

Totodată, Szijarto a purtat discuții telefonice la sfârșitul lunii martie cu viceprim-ministrul rus Alexander Novak despre transporturile de gaze și petrol, dar și despre cooperarea nucleară.

Szijarto este primul oficial al unei țări membre UE care vizitează Rusia anul acesta, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis în luna martie un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război prin deportarea ilegală de copii din zonele din Ucraina ocupate de trupele ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

2 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”