Misiune imposibilă la TAS. Simona Halep are de luptat la Lausanne cu două acuzații separate

Misiune imposibilă la TAS. Simona Halep are de luptat la Lausanne cu două acuzații separate

Simona Halep încă așteaptă întreaga documentație de la Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA), forul care a suspendat-o, pentru a-și putea prezenta cazul, mai departe, la TAS. După ce ITIA îi va remite toate actele, Halep va avea un termen de 21 de zile în care să înainteze apelul la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, din Elveția. Acolo urmează o bătălie și mai dură, pentru că echipa Simonei va trebui să acționeze în două spețe separate, pentru a convinge panelul de judecată să o absolve de două pedepse, nu doar de una.

Simona Halep luptă ca să poate juca din nou tenis. Foto Getty images

În acest moment, românca are două suspendări de câte patru ani, care au fost contopite, nu cumulate. Una este pentru prezența substanței interzise Roxadustat în sângele său, a doua pentru iregularitățile din pașaportul biologic. Misiunea Simonei Halep pare a fi imposibilă, pentru că dacă obține o reducere a suspendării într-un caz, se aplică pedeapsa din celălalt.

Există și posibilitatea ca jucătoarea de tenis să fie absolvită de o vină, dar să rămână cu aceeași suspendare de 4 ani pentru cealaltă! Doar în eventualitatea în care pedepsele vor fi reduse în ambele cazuri, atunci românca se va alege cu o revenire mai rapidă pe terenul de joc. Oricum ar fi, regula spune că sportiva va ispăși pedeapsa cea mai mare care va fi dispusă de TAS.

ITIA va cere în continuare 6 ani de suspendare

La Lausanne, se vor prezenta în fața judecătorilor două părți: cea a jucătoarei și cea care va reprezenta ITIA. Acesta din urmă va cere, în continuare, o pedeapsă de șase ani , cât a solicitat și la Tribunalul Sports Resolutions. Iar calea de atac a celor de la ITIA, conform IAMsport, va fi să combată testele făcute de expertul Jean-Claude Alvarez, cel care a descoperit Roxadustatul în suplimentele KETO MCT, ingerate de Simona Halep la US Open 2022, la îndemnul echipei sale. Agenția de Integritate va susține că între laboratorul doctorului Alvarez și academia lui Patrick Mouratoglou ar exista o înțelegere și că părțile nu s-ar afla la prima colaborare.

De asemenea, ITIA vrea să dovedească faptul că Halep s-a dopat în mai multe ocazii, continuu, dovadă fiind iregularitățile din pașaportul ei biologic. Referitor la acest aspect, nici Simona, nici Agenția de integritate nu au reușit să convingă total tribunalul Sport Resolutions.

Nici contaminarea suplimentului nu a stat în picioare

ITIA a susținut că sportiva s-a dopat în mod repetat, însă judecătorii nu au acceptat o pedeapsă mai mare pentru jucătoarea noastră, deși au subliniat că existau destule motive de suspiciune în privința acesteia. La TAS, avocații Simonei trebuie să aducă probe pentru a demonstra nevinovăția sportivei.

Un alt aspect care trebuie remediat la Curtea de Arbitraj Sportiv este cel legat de suplimentul alimentar indicat de Simona drept sursă a contaminării. Sport Resolutions a acceptat explicația echipei lui Halep, dar a ajuns la concluzia că valoarea reieșită la testul antidoping nu putea fi atât de mare numai din acest motiv. La TAS, Halep va trebui să aducă probe mult mai concludente și în privința suplimentului Keto MCT folosit.

Pedepse la TAS, în baza Codului Mondial Antidoping

Substanțe de agrement (cocaină, heroină) – sancțiuni sub 2 ani

Substanțe specifice (cele care se găsesc în mod uzual, care au și rol terapeutic) – sancțiuni, în general, de 2 ani

Substanțe nespecifice (cele care nu se iau uzual și care sunt reglementate de lista substanțelor interzise) – sancțiuni de până la 4 ani. Recidiva în acest caz se pedepsește cu 6-8 ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat