MIȘMAȘURI/Uite UNDE a fost TROMPETA azi. Digi24 a transmis în direct discursul pesedistei!

MIȘMAȘURI/Uite UNDE a fost TROMPETA azi. Digi24 a transmis în direct discursul pesedistei!

Da, Trompeta chiar a fost la evenimentul, și mai ales, la un loc cu toate personajele despre care veți citi mai jos! Digi24, o televiziune care o transmite în ultimul timp suspect de des, chiar a transmis în direct discursul parvenitei!

Din 2 până pe 8 octombrie 2016 are loc Congresul Naţional al Federaţiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice ATU-România, condus de Ion Rădoi. La masa festivă din 7 octombrie şi-au confirmat participarea primarul general, Gabriela Firea, şi directorul RATB, Radu Orzaţă. Ei vor aplauda alegerea în funcţia de prim-vicepreşedinte a lui Vasile Petrariu, liderul sindical de la RATB. Acesta este un prim pas în evoluţia lui Petrariu, care a coordonat o reţea de strângere de semnături pentru candidatura lui Firea la funcţia de primar general, şi va avea o poziţie eligibilă pe lista de parlamentari PSD. Reuniunea are loc la Best Western Plus Mari Vila Hotel din Bucureşti, care aparţine unui fost angajat RATB, specializat în contracte cu Primăria Capitalei, dezvăluie  Puterea.ro .

Congresele sindicale nu mai sunt demult atât de democratice, încât alegerea conducerii unei organizaţii să fie lăsată la voia întâmplării. Este şi cazul Congresului Naţional al Federaţiei Sindicatelor din Transporturi, Transloc şi Servicii Publice ATU-ROMANIA, condusă de cunoscutul sindicalist de la Metrorex, Ion Rădoi. La acest eveniment, liderul sindicatului majoritar din RATB, Vasile Petrariu, va fi ales al doilea om în ierarhia organizaţiei, după Ion Rădoi. Pentru Firea şi PSD este o oportunitate de a face o baie de mulţime sindicală, de aceea primăriţa şi-a trecut în agendă prezenţa la acest eveniment. Ea va fi secondată de directorul RATB, Radu Orzaţă, fost PPDD-ist, apoi UNPR-ist, actualmente PSD-ist. Prezenţa lui Firea la congresul sindical are mai multe semnificaţii. Petrariu este cel care a coordonat un grup RATB-ist pentru strângerea de semnături necesare candidaturii la Primăria Capitalei. Drept mulţumire, Petrariu va ocupa un loc eligibil pe lista de parlamentari PSD. Liderul sindical de la RATB, de profesie lăcătuş, nu a muncit niciodată în producţie, el fiind ori sindicalist, ori membru PCR. Acum, Petrariu tânjeşte după o carieră politică, asemenea lui Rădoi, care a fost senator pentru un mandat.

Sindicalist, bun “familist”

Vasile Petrariu are 58 de ani şi este liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB), organizaţie cu circa 8.000 de membri. El urmează să fie propulsat în politica mare de Mircea Serediuc, trecut la PSD după fuziunea UNPR cu PMP. În baza prieteniei UNPR-iste cu directorul Radu Orzaţă, Serediuc şi-a angajat fiul la RATB, pe un post bine plătit de tehnician la Asociaţia Sportivă. Mircea Serediuc este în prezent vicepreşedinte PSD sector 5. Înainte de începerea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă pentru perioada 2016-2018, Vasile Petrariu şi-a angajat fiica la RATB pe funcţia de economist, nu de altceva, dar să fie aproape de mamă, şi ea angajată la RATB.

Reţeaua intrereselor şi miza

În aceeaşi perioadă, vicepreşedintele STB, Constantin Băltăreţu, şi-a angajat fiul în cadrul regiei, pe poziţia de inginer, iar pe soţia sa a avansat-o din funcţia de magaziner în cea de economist la Depoul Giurgiului. După această avansare, a mutat-o mai aproape de casă, la Depoul Dudeşti, unde este şi sediul oficial al STB. “Pentru merite deosebite”, vicepreşedinta organizaţiei sindicale de femei, Georgiana Gregorian, a fost avansată din economist la Organizaţia Centrală, la contabil şef la Depoul Giurgiului. Actuala preşedintă a Organizaţiei de femei, Victoria Ţicu, contabila sindicatului, a fost “remarcată” de preşedintele ATU România, Ion Radoi, care a angajat-o la firma sindicatului din Metrou şi ţine de peste doi ani postul de la RATB blocat. “Miza acestor jocuri politice este transformarea RATB în societate comercială începând cu anul 2017. Fiecare vrea să rupă câte ceva din acest gigant al transportului local din Bucureşti”, spun angajaţii RATB. De aceea sunt importante şi numirile pe funcţii, controlul fiind mai bine organizat. Un alt vicepreşedinte al Federaţiei ATU România este Minică Boajă, fost trezorier la CNSLR-Frăţia şi fost consilier general PSD. El şi-a angajat fiul la RATB pe post de consilier personal al directorului Radu Orzaţă.

Patron cu influenţe

Amfitrionul reuniunii sindicale este chiar proprietarul hotelului Best Western Plus Mari Vila din Bucureşti, Marin Mândrilă. Despre el, oamenii spun că a căpuşat RATB-ul de peste 20 de ani. Mândrilă a fost inginer la Uzina de Reparaţii a RATB, dar s-a lansat în afaceri prin 1993-1994. El a reuşit să ia un teren administrat de RATB din zona Faur – Titan, unde a dezvoltat un bazar de tip Doraly. De remarcat la acest business este faptul că zona a fost îngrădită cu şine dale de tramvai, dale cu care a “pavat” bazarul. Ulterior, Mândrilă s-a lansat în afaceri, construindu-şi practic un imperiu bazat pe contracte cu statul, în mod special cu RATB. Deşi a părăsit de mai mulţi ani regia de transport public, continuă să-şi exercite influenţa prin “protejaţii” infiltraţi în RATB pe diverse funcţii, care au grijă de afacerile lui. Unul dintre ei este nepotul său, implantat la Serviciul Achiziţii.

Colaborări profitabile

Marin Mândrilă a fost prezent în mai toate subunităţile regiei de transport public. Unul dintre principalii săi colaboratori a fost Ioan Dedu, fost director Infrastructură RATB, apoi şef al Direcţiei Transporturi din Primăria Capitalei. Timp de circa un an, Dedu a fost într-un conflict de interese major prin deţinerea simultană a celor două funcţii. Bine “protejat”, Dedu a fost de neatins, deşi deţinea firma Urban Proiect, la care era unic angajat, prin care trecea toate proiectele de modernizare a infrastructurii şi a căilor de rulare. Mândrilă a fost implicat în 2009 într-un dosar de reabilitare a infrastructurii, în valoare de 110 milioane de euro, care a ajuns la Bruxelles. El “s-a bătut” atunci cu firmele “de casă” ale lui Rober Negoiţă, România riscând o condamnare din partea Curţii de Justiţie Europene. În timpul scandalului, Mândrilă declara public că “şpaga pentru obţinerea unui contract cu statul a ajuns să fie de 40% din valoare!”

Marin Mândrilă: “Tot ce se întâmplă în sectorul 3 este numai şmangleală

“Eu sunt cel care am fost păgubit în acest dosar, eu am făcut reclamaţie la UE şi am să povestesc pe scurt câteva dintre dedesubturile acestui contract. De fapt, el era pregătit pentru acel grup de firme. Sunt câteva care fac toate lucrările din sectorul 3 cu locuri de joacă, cu parcuri, cu panseluţe etc. Prietenii de casă ai lui Negoiţă. De fapt, absolut tot ce se întâmplă în sectorul 3 este numai şmangleală. Negoiţă n-a facut o licitaţie corectă. Dacă el are curajul să spună cu mâna pe inimă că a făcut o licitaţie corectă, eu îi dau firma mea gratis. Revenind la acest contract care a ajuns la UE, la a cărei licitaţie am avut ghinionul să particip şi eu, aceasta, ca de fapt toate, erau pregătite pentru anumite firme. Când am văzut asta, în prima fază, am contestat caietul de sarcini. CNSC ne-a dat dreptate, anulează decizia de câştigător a asocierii de firme şi trimite înapoi la primărie pentru reevaluare, Negoiţă a modificat ceva, nu foarte mult, şi apoi în trei zile l-a scos din nou. Fără să mai anunţe, fără nimic… Se întâmpla asta în Vinerea Paştelui 2009. Atunci a făcut el licitaţie”.

Marin Mândrilă: “E strigător la cer!”

“S-a ajuns la 40%. Dacă înainte erau 3-5 procente, acum s-a ajuns la 40%. Vă daţi seama ce însemnă un 5% din 100 de milioane? Cinci milioane de euro… Iar azi se ajunge la 40-50 de milioane. Doar 20% este suma care se alocă pentru lucrări. E strigător la cer!



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...