Misterul celor 4.300 de diamante care au dispărut fără urmă/Jaful de 113 milioane de euro care a șocat o lume întreagă

Misterul celor 4.300 de diamante care au dispărut fără urmă/Jaful de 113 milioane de euro care a șocat o lume întreagă

A fost nevoie de cel puțin nouă lovituri de topor pentru a zdrobi vitrina de sticlă a muzeului Seiful Verde din incinta Palatului Regal din Dresda, Germania. Doi hoți mascați au înșfăcat 21 de artefacte decorate cu peste 4.300 de diamante și au fugit. Era 25 noiembrie 2019, iar în câteva minute, unele dintre cele mai scumpe bijuterii cu valoare istorică au dispărut fără urmă. Acum, cele șase persoane acuzate că au pus la cale „jaful secolului” se pregătesc pentru procesul care începe vineri în Germania. Dar, soarta comorii jefuite rămâne un mister.

Aceasta este povestea jafului care a șocat o lume întreagă și a muncii meticuloase a poliției care a dus la capturarea celor șase membri ai aceleiași familii despre care poliția spune că sunt responsabili pentru jaf, relatează CNN.

Decorată cu mai mult de 4.300 de diamante, comorile furate din Seiful Verde aveau o valoare totală de cel puțin 113 milioane de euro, potrivit biroului procurorului de stat. Cu toate acestea, directorul Colecției de Artă din Dresda, Marion Ackerman, a spus că valoarea materială nu poate reflecta importanța lor istorică și culturală „incalculabilă”.

Aproape toate artefactele furate au fost făcute în timpul domniei lui Frederic Augustus al III-lea, ultimul Elector de Saxonia, cunoscut mai târziu ca Frederic Augustus I, primul rege al Saxoniei. Bijuteriile includ un accesoriu de pălărie decorat cu 15 diamante mari și 100 de diamante mici și o sabie de 96 de centimetri și o teacă decorată cu mai mult de 800 de diamante.

„Ai nevoie de informații din interior și un plan foarte, foarte detaliat.”

Valoarea imensă a pradei nu este singurul aspect al jafului care a captat atenția lumii, ci și îndrăzneala cu care hoții au comis fapta.

Roy Ramm, un consultant în securitate și fost comandant al operațiunilor speciale de la Scotland Yard, poliția metropolitană din Londra, a declarat pentru CNN că astfel de crime sunt tot mai rare.

„Securitatea tehnologică s-a îmbunătățit atât de mult de-a lungul anilor, prin sisteme de alarmă CCTV și tot felul alte protecții high-tech, încât există mari șanse ca un jaf să fie detectat foarte devreme și [hoții] să fie prinși în timp ce comit jaful”, a spus consultantul.

Potrivit investigatorilor, cu patru luni înainte de jaf, unul dintre suspecți s-a deplasat până în orașul Magdeburg, aflat la mai mult de 200 de kilometri de Dresda, pentru a lua un Audi S6 albastru-închis: viitoarea mașină folosită pentru a evada.

Detaliile jafului de 113 milioane de euro care a șocat o lume întreagă și misterul comorii prădate care a dispărut Aproape toate artefactele furate au fost făcute în timpul domniei lui Frederic Augustus al III-lea, ultimul Elector de Saxonia, cunoscut mai târziu ca Frederic Augustus I, primul rege al Saxoniei. Foto: Profimedia Images

„Și-au imaginat cum o să decurgă jaful și cum va reacționa poliția. Se gândeau cum să încurce activitățile poliției ca să își acorde mai mult timp”

Mașina fusese deja radiată, dar poliția a spus că banda de hoți a mers și mai departe pentru a-i ascunde originile: au vopsit mașina argintie și au lăsat doar plafonul închis la culoare.

„Ceea ce îmi spune mie asta este că acești oameni și-au făcut planuri meticuloase”, a spus Ramm. „Și-au imaginat cum o să decurgă jaful și cum va reacționa poliția și, în tot acest timp, se gândeau cum să încurce activitățile poliției ca să își acorde mai mult timp.”

„Dacă mașina era zărită de un trecător, iar persoana aceea ar fi putut apoi să ofere o descriere a ei, odată ce poliția ar fi încercat să o găsească, căutările lor ar fi fost și mai complicate și consumatoare de timp”, a explicat Ramm.

Poliția a declarat că pregătirile hoților nu s-au rezumat la mașină. Cu câteva zile înainte de jaf, hoții au tăiat grilajul metalic al ferestrei prin care au intrat mai târziu prin efracție, potrivit autorităților.

Dacă ar fi înlăturat cu totul grilajul riscau să atragă atenția trecătorilor, așa că suspecții și-au acoperit urmele lipind la loc barele metalice tăiate cu lipici.

Fereastra se afla într-un punct mort, așa încât nu se vedea pe camerele de securitate și toată zona era într-un „con de umbră”, a declarat Ministerul Culturii și al Turismului din Saxonia. Un senzor de mișcare ce ar fi trebuit să se declanșeze a rămas inactiv.

Ministerul a spus că alarma ar fi pornit cu o zi înainte de jaf și paznicii au uitat să o reactiveze.

Detaliile jafului de 113 milioane de euro care a șocat o lume întreagă și misterul comorii prădate care a dispărut Operațiunea poliției, având numele de cod Operațiunea Epolet, după unul dintre artefactele furate, a început de îndată ce paznicii au sunat la poliție, când hoții erau încă în interiorul muzeului. Foto: Profimedia Images

Scenariul jafului: Le-a luat doar 15 minute de la începutul jafului până la distrugerea mașinii cu care au fugit de la fața locului

  • 4:55 a.m.: Un sistem de distribuție a electricității este incendiat în apropiere de muzeul Seifului Verde și provoacă o pană de curent în zonă
  • 4:57 a.m.: O cameră de securitate îi surprinde pe cei doi hoți în timp ce intră în camera bijuteriilor. Unul dintre ei folosește un topor pentru a sparge o vitrină
  • 4:59 a.m.: Poliția primește un apel despre o spargere ce a avut loc la Seiful Verde
  • 5:04 a.m.: Prima mașină de poliție pornește spre locația jafului. La puțin timp după, 16 mașini de patrulă pornesc în căutarea suspecților
  • 5:05 a.m.: Poliția este informată despre o mașină suspectă zărită pe una dintre străzile orașului
  • 5:10 a.m.: Un incediu are loc într-un garaj subteran din oraș

Înainte să părăsească muzeul jefuit, hoții și-au acoperit urmele stropind sala din care au furat bijuteriile cu pulberea unui stingător de incendii, potrivit poliției.

„Urmele de pași sunt de multe ori folosite pentru a indentifica încălțămintele folosite de infractori”, a spus Ramm. „De multe ori, hoții scapă de mănuși și alte lucruri, dar uită să își distrugă pantofii.”

Poliția a spus că hoții au fugit de la fața locului într-un Audi și, la doar 13 minute de când camerele i-au surprins intrând în Seiful Verde, mașina hoților a fost abandonată și incendiată într-un garaj subteran aflat la câțiva kilometri distanță.

„Este foarte greu să folosești o mașină și să nu lași nicio urmă ADN”, a spus Ramm. „Au fost multe cazuri în toată lumea în care cantități minuscule de ADN au fost găsite și a fost destul pentru a găsi un suspect.” De aceea, hoții au incendiat mașina.

Polițiști acționează pe o stradă din Berlin

Operațiunea Epolet a fost demarată de îndată ce poliția a fost contactată. Paznicii, suspectați de incompetență sau, chiar, complicitate

Operațiunea poliției, având numele de cod Operațiunea Epolet, după unul dintre artefactele furate, a început de îndată ce paznicii au sunat la poliție, când hoții erau încă în interiorul muzeului.

Cei doi paznici i-au văzut pe hoți pe monitoare, dar nu au intervenit. Decizia lor a fost mai apoi investigată de poliție, dar Ackerman a spus că aceștia au urmat protocoalele de sigurață.

„Singurul mod în care astfel de jafuri pot avea loc este dacă hoții au informații din interior bune”, a explicat Ramm. „Trebuie să știi că nu sunt, de exemplu, raze laser sau o clapă sensibilă la presiune. Este foarte riscant să faci ceea ce au făcut ei.”

„Nu m-ar surprinde dacă hoții au studiat în detaliu clădirea”, a explicat Ramm.

În afară de cei doi paznici care nu au încercat să îi oprească pe hoți, alți doi paznici sunt de asemenea sub investigație. Unul este suspectat că ar fi livrat documente despre Seiful Verde și sistemul de securitate hoților și a fost arestat la patru zile de la jaf. Celălalt a fost eliberat între timp.

Un alt paznic este investigat în legătură cu sistemul de alarmă care nu a pornit când hoții au fost detectați.

Polițiști acționează pe o stradă din Berlin

Operațiune de securitate uriașă, la un an de la jaf. 1600 de ofițeri și o singură țintă: clanul Remmo din Berlin

Pe 17 noiembrie 2020, la aproape un an după ce bijuteriile din Seiful Verde au fost sustrase, poliția a demarat o operațiune de securitate uriașă în Berlin care a implicat peste 1.600 de ofițeri din toată Germania.

Operațiunea a țintit cinci membri ai infamei găști Remmo, una dintre cele mai puternice familii cu activități criminale din Germania, care operează mai ales în Berlin.

Ralph Ghadban, un politolog și expert al clanurilor din Germania, a spus că felul în care a fost pus la cale jaful, numărul de suspecți și de posibili complici arată cât de puternic este acest clan.

„Clanul își protejează și ajută membrii, pot avea mii de membri și ar putea să domine și să terorizeze întregi cartiere din oraș”, a spus Ghadban, adăugând că manevrele „rapide și în forță” din timpul jafului reprezintă cartea de vizită a clanului.

Poliția a anunțat arestarea primilor trei din cei cinci suspecți principali în timpul operațiunii din Berlin. Poliția i-a identificat și pe ceilalți doi suspecți aflați încă în libertate: frații gemeni Abdul Majed R. și Mohamed R.

Polițiști acționează pe o stradă din Berlin

Pentru găsirea ultimilor trei suspecți, poliția a pornit o „vânătoare” complexă care a implicat și Interpolul

O „vânătoare” uriașă a început, apoi, pentru găsirea celor doi. Interpol a emis un aviz roșu pentru arestarea celor doi, dar a fost nevoie de încă o lună pentru ca unul dintre frați să fie prins într-o mașină în cartierul Neukölln din Berlin, unul dintre cartierele din teritoriul clanului Remmo.

Fratele suspectului arestat a rămas în libertate încă cinci luni până când a fost reținut și el, pe data de 17 mai 2021. Un al șaselea și ultim suspect a fost arestat în august 2021, potrivit poliției.

Peste doar o lună, procurorii care se ocupă de caz i-au acuzat pe cei șase cu infracțiunile de furt și incendiere, printre altele.

Trei dintre suspecți sunt frați, iar ceilalți trei sunt veri cu primii. Doi dintre acuzați au fost deja condamnați pentru furtul unei monede comemorative de aur, cunoscută sub numele de „Marea Frunză de Arțar”, din muzeul Bode din Berlin.

Suspecții au fost reținuți, dar pentru polițiști investigația este departe de finalizare.

„Pentru ceva de o așa natură, unde obiectele sunt de neînlocuit, cei mai mulți dintre detectvii cu care am lucrat ar considera că treaba este terminată doar pe jumătate, dacă nu recuperezi obiectele”, a spus Ramm.

Detaliile jafului de 113 milioane de euro care a șocat o lume întreagă și misterul comorii prădate care a dispărut Hoții au furat 21 de artefacte decorate cu diamante, printre care un accesoriu de pălărie, o sabie de 96 de centimetri și o teacă decorată cu peste 800 de diamante. Foto: Profimedia Images

Ce s-a întâmplat cu bijuteriile neprețuite furate din vitrina muzeului?

Ramm și ceilalți experți sunt de părere că cel mai probabil scenariu este cel de care îngrijitorii muzeului se tem cel mai mult: obiectele furate au fost dezasamblate, nestematele vândute și metalul prețios topit.

„Toate astea necesită organizare”, a spus Ramm. „Este foarte rar ca oamenii care au furat obiectele să fie cei care le vor întrebuința mai apoi.

„O să fie vorba de o rețea și de aceea poliția este foarte, foarte interesată să pună mâna pe telefoane mobile, calculatoare, orice poate să arate legăturile dintre cei șase oameni pe care i-au trimis în judecată și alte grupuri criminale.”

Aparatura electronică a fost într-adevăr confiscată în timpul operațiunii poliției, dar artefactele furate au dispărut fără urmă.

Seiful Verde a rămas închis vizitatorilor luni de zile după jaf din cauza investigației, dar și a pandemiei de coronavirus. Când s-a redeschis, în mai 2020, vitrina jefuită a fost reparată, dar a fost lăsată în mod intenționat goală.

Procesul va dura cel puțin până la finalul lunii octombrie. Dacă sunt condamnați, suspecții pot sta după gratii ani de zile.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...