Miting uriaș pro-palestinian organizat de Erdogan

Miting uriaș pro-palestinian organizat de Erdogan

Adresându-se sutelor de mii de susținători, Erdogan acuză Occidentul că este principalul vinovat în războiul din Gaza.

Foto: Nexta TV via X

Susținătorii președintelui turc Recep Tayyip Erdogan au participat la un miting de solidaritate cu palestinienii din Gaza, pe fondul conflictului în curs dintre Israel și gruparea islamistă palestiniană Hamas, la Istanbul. La mitingul masiv (cca. 300.000 de persoane), pro-palestinian de la Istanbul, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Israelul este un ocupant în războiul său din Gaza și și-a repetat poziția conform căreia Hamas nu este o organizație teroristă.

Reiterez că Hamas nu este o organizație teroristă. Israelul a fost foarte ofensat de acest lucru... Israelul este un ocupant”, a spus președintele turc în fața a sute de mii de susținători sâmbătă.

Președintele turc a mai spus anterior că Ankara va „declara Israelul criminal de război” și va face acest lucru în fața întregii comunități internaționale, în lumina agravării conflictului palestino-israelian.

Oamenii s-au adunat pe aeroportul Ataturk din Istanbul pentru un miting organizat de Partidul AK din Turcia, aflat la guvernare, pentru a protesta împotriva bombardării continuede către Israel a Fâșiei Gaza și pentru a cere încetarea focului.

Manifestanții au scandat sloganuri pro-palestiniene și au fluturat steaguri turcești și palestiniene la evenimentul numit „Marea Întâlnire cu Palestina” de sâmbătă, în timp ce Israelul a continuat cu operațiunea sa terestră „extinsă” pe fondul unei opriri aproape totale a comunicațiilor în Fâșia Gaza.

La miting au participat lideri ai mai multor partide politice turce, precum și personalități importante din mass-media și din sport – dintre care unii erau așteptați să urce pe scenă în timpul evenimentului, a informat presa locală.

Erdogan a spus mulțimii că puterile occidentale sunt „principalul vinovat” din spatele „masacrului” palestinienilor din Gaza de către armata israeliană.

Principalul vinovat din spatele masacrului care se desfășoară în Gaza este Occidentul”, a spus.

Protestatarii au fost văzuți purtând bentițe cu inscripții precum „Toți suntem palestinieni”, „Opriți genocidul” sau „Fiți vocea copiilor palestinieni”.

Reacția israeliană

Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben-Gvir, a sugerat președintelui turc Recep Tayyip Erdogan „să îi ia sub protecție” și să-i transporte pe susținătorii organizației radicale palestiniene Hamas în țara sa, ținând cont de declarațiile liderului turc în sprijinul Palestinei.

Văd sprijinul enorm al lui Erdogan și al poporului său pentru ucigașii naziști care ne-au ucis, jefuit și violat copiii, bătrânii și femeile noastre și nu am de ales decât să-i sugerez lui Erdogan că nu numai că sprijină de departe, ci și ia-i sub protecția lor, ca să locuiască în Turcia”, a scris politicianul israelian pe pagina de pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter).

După aceasta, ministrul israelian de externe Eli Cohen a anunțat că țara sa își recheamă imediat diplomații din Turcia pentru a reevalua relațiile bilaterale. La rândul său, Ambasada Israelului în Turcia a postat pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X o imagine cu inscripția în turcă: „Hamas este o organizație teroristă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat