Mobilizare fără precedent. Ce implică operațiunea „Golden Orb” de la încoronarea regelui Charles

Mobilizare fără precedent. Ce implică operațiunea „Golden Orb” de la încoronarea regelui Charles

Peste 29.000 de ofițeri de poliție vor fi desfășurați pentru ca încoronarea celui de-al 39-lea monarh al Regatului Unit al Marii Britanii să aibă loc în condiții optime, ca parte a uneia dintre cele mai mari provocări de securitate.

Operațiunea este „extrem de importantă”, conform unui oficial. FOTO EPA EFE

Operațiunea, cunoscută sub numele de Golden Orb, va fi una dintre cele mai importante și mai mari desfășurări de securitate gestionate de poliția londoneză. Mai mult decât atât, această operațiune a fost pusă în aplicare încă de la începutul acestei săptămâni și se va sfârși luni, 8 mai.

Încoronarea regelui Charles al III-lea are loc, sâmbătă, 6 mai, la Londra , iar sute de mii de oameni sunt așteptați să se adune în centrul capitalei britanice. Conform AFP, inclusiv recunoașterea facială va fi utilizată pentru a identifica prezența „persoanelor căutate pentru infracțiuni sau cu mandat de arestare", însă ONG-ul Big Brother Watch este de părere că este un „instrument autoritar de supraveghere în masă".

La eveniment vor participa inclusiv președintele francez Emmanuel Macron și Prima Doamnă Brigitte Macron, președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen, Prima Doamnă a SUA Jil Biden, prințul Albert al II-lea de Monaco și prințesa Charlene.

Un oficial al instituției, Ade Adelekan, a descris operațiunea ca fiind „extrem de importantă” care implică „un efort deosebit” cu alte agenții, inclusiv cu poliția de transport britanică, conform BBC.

În plus, Adelekan a spus că este „încrezător” că totul este așa cum se cuvine pentru eveniment. De asemenea, marți, 2 mai, un bărbat care se apropiase de porţile Palatului Buckingham a fost arestat fiindcă a azvârlit în curtea palatului cartușe.

Am analizat în detaliu planurile (n. red pentru încoronare) pentru a ne asigura că nu există lacune", a mai adăugat oficialul.

„Cea mai mare mobilizare de agenţi”

În aceeași ordine de idei, sâmbătă, 6 mai, vor fi desfășurați 9.000 de polițiști și 2.500 de ofițeri specialiști. Potrivit liderului poliției londoneze, este „cea mai mare mobilizare de agenţi într-o singură zi din ultimele decenii, cu puţin peste 11.500 de agenţi la datorie".

Unii agenți de poliție se vor afla de-a lungul drumului de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey, iar alții se vor afla în mulțime pentru a identifica orice comportament ieșit din comun. Totodată, alți agenți de poliție se vor ocupa de protecția invitaților la eveniment.

Totodată, poliția din capitala britanică dispune și de o serie nouă de legi pe care să le utilizeze, după ce miercuri a fost aprobată Legea privind ordinea publică. Astfel, persoanele care împiedică circulația riscă până la 12 luni de închisoare. De asemenea, aceasta ar putea fi pusă în aplicare de sâmbătă, grupul de activiști Republic intenționând să organizeze o demonstrație la mică distanță de locul unde regele urmează să fie încoronat.

Vor fi folosiți lunetişti pe acoperișurile din centrul capitalei britanice și este declarată o interdicţie de zbor deasupra centrului Londrei, afară de elicopterele de securitate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA