Moise Guran, mesaj-ȘOC în miez de noapte: Venezuela, venim! Jurnalistul anunță DESFIINȚAREA Pilonului II

Moise Guran, mesaj-ȘOC în miez de noapte: Venezuela, venim! Jurnalistul anunță DESFIINȚAREA Pilonului II

Inflație, șomaj, credite mai puține și mai scumpe... probabil și internet mai scump. Cam astea cred că-s efectele nebuniei propuse de ministrul de Finanțe. O nebunie! Ne mituiesc cu proprii noștri bani ca să acceptăm desființarea Pilonului II, scrie jurnalistul Moise Guran pe Moise.ro.

După conferința de presă a ministrului de Finanțe, am așteptat cu emoție și îngrijorare publicarea proiectului de OUG. A venit câteva ore mai târziu, în timp ce ministrul era deja la un post de televiziune la care nu i s-a pus nicio întrebare relevantă. Lucrurile sunt mai rele decât par, sunt pur și simplu neverosimile, chiar și pentru unul ca mine care săptămâna trecută vă scria că bugetul pe 2019 pur și simplu nu se poate face. Mă mărginesc acum să analizez frust, fără o analiză a scopului, principalele prevederi ale proiectului de OUG pe care guvernul Dăncilă ar trebui să îl aprobe joi, înaintea moțiunii de cenzură, scrie Guran pe Moise.ro.

 Taxa pe “lăcomia băncilor”

Dincolo de faptul că au trecut această titulatură într-un text de lege, ceea ce arată o mârlănie evidentă la adresa unuia care-ți plătește taxe, nu e nici măcar ceva care ar reduce ecartul dintre dobânzile la depozite și cele la credite. Este o taxă pe active, un fel de taxă pe stâlp, în condițiile în care activele (stâlpii) pentru o bancă sunt banii plasați. Nu e vorba doar despre credite, căci acestea sunt cam 60-70% din activele unei bănci. Restul sunt plasamente, inclusiv (sau mai ales) în titluri de stat. Nici nu pot estima acum (și cred că nimeni nu poate, încă) ce efect va avea aceasta asupra creditelor. Probabil se vor da mai puține, dar în mod cert cele mai afectate vor fi exact titlurile de stat. Dacă vi se pare că Teodorovici și-a tras un glonț în picior astfel, stați să vedeți ce mai urmează!

Desființarea Pilonului II de Pensii

Nu, în ordonanță nu scrie că se desființează. Nici că devine opțional, dar asta reiese. Scrie că poți să îți retragi banii, dacă ai cinci ani de contribuție. Marea majoritate a românilor a depășit, desigur, această perioadă, deci domnul Teodorovici ne întreabă dacă nu vrem niște miliarde de euro. 5-7 miliarde de euro, cine știe câți vor retrage? Hai să zicem că se vor retrage cinci miliarde de euro. Unde sunt acum acești bani? În titluri de stat. Ce vor face administratorii fondurilor de pensii? Vor vinde titluri, dintr-o dată, multe! Efectul e ca atunci când se duc toți deponenții la o bancă să își retragă banii. Problema este că dacă piața este inundată de titluri de stat, cum se mai finanțează statul? Evident, legea cererii și a ofertei ne spune că la dobânzi mai mari, dar, la sumele astea, nu știu dacă se mai finanțează de pe piața internă. Teodorovici nu-și trage un glonț în picior, își trage o ghiulea. Acesta este abia primul efect, și cel mai puțin grav.

Al doilea este inflația. Dacă arunci cu 5 miliarde de euro în populație, ce credeți că se întâmplă? Ne luăm toți televizoare, mașini, orice. Acesta este ceea ce economiștii numesc un șoc pe partea de cerere, iar efectul instantaneu este creșterea prețurilor.

Al treilea efect este desființarea, implicită a Pilonul II. În ordonanță scrie (într-un mod destul de încâlcit, dar toată ordonanța e plină de dezacorduri și neclarități) că îți poți retrage banii înainte de pensionare doar dacă optezi să ieși din tot sistemul de pensii Pilonul II (Art 80, al 4, din OUG). Asta nu înseamnă că nu mai plătești contribuția, care ți-o va lua tot el în continuare. Doar că nu o mai repartizează, că nu are unde, doar te-ai retras! Iaca poznă, contribuția ta rămâne integral pe Pilonul I! Dar statul ți-a pus în brațe cel puțin cinci mii de euro. Ia-ți golf la second, schimbă-ți canapelele, respiră socialismul! Ai fost mituit (cu banii tăi) să renunți Pilonul II!

Înghețarea tarifelor în energie… dar internetul?

Înghețarea tarifelor la gaze se face la producător intern și e la preț de achiziție semnificativ mai mic (-25%) față de nivelul actual. Dacă asta va favoriza importul de gaze de la ruși (cel mai probabil, așa pare) nu putem ști sigur, căci ordonanța trimite la un viitor ordin al ANRE care ar trebui să stabilească exact cotele de import pentru CET-uri și alți consumatori industriali. Vor lua gaze din intern mai ieftine, dar vor plăti 3% din cifra de afaceri, ceea ce înseamnă enorm. Cel mai probabil, măsura va stopa cam toate investițiile în domeniu. Ordonanța mai instituie amenzi monstru, de 10% din cifra de afaceri, iar astea vor îngenunchea probabil coloșii industriali din energie în fața partidului de guvernare. Doar oamenii de la partid dau amenizile, sau nu le dau. E spațiu de șpagă și negociere, dar pe sancțiuni de sute de milioane de euro. Cât o fi șpaga la așa amenzi?

Aceeași taxă, de 3% pe cifra de afaceri (peste 3 mld de euro) se aplică și companiilor din telecom. Vor putea ele să mențină tarifele? Mă îndoiesc! Internetul e rău, se știe, e cel mai bun din Europa în România pentru că e cel mai ieftin iar asta a permis răspândirea lui rapidă. Facebookul și alte prostii de felul ăsta pe care se mobilizează lumea la proteste trebuie să coste mai mult!

Nu-mi dau seama la această oră cât e prostie și cât e rea-voință în măsurile propuse de ministrul de Finanțe. Duminică, la ora la care Dragnea a atacat bănci, companii de telecom (“cu epoleți”, așa a zis), hipermarcheturi (despre astea n-am găsit nimic în OUG) probabil știa ce conține ordonanța asta. Așa a început și în Grecia și în Venezuela și peste tot pe unde comunismul s-a reinventat tâmpit, stopând investiții și înșurubând națiuni pe calea unui faliment sigur. Criza bugetară generată de programul din scoarță-n scoarță era inevitabilă și n-avea cum să ducă altundeva. Ăi care m-ați tot acuzat, în ăstia doi ani, că-s apocaliptic… pregătiți-vă de inflație, șomaj și sărăcie, căci nu-s nici primele, nici ultimele astfel de măsuri! Sunt deja două milioane de oameni (din 3,5 în total angajați la privat) pe salariul minim pe economie. În curând vom fi toți, dar e ok, căci bugetarii nu-s pe salariul minim. Bucurați-vă că Dragnea jupoaie capitalismul, votați-l din nou, căci aceasta este platforma lui politică pentru anii electorali!

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

2 VIDEO Vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, chef la Runcu la ziua unui conda…

3 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

4 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…

5 Valentino Gogu, un român de 72 de ani care fugit în anii 80 în America, a rămas fără job după închiderea emble…