Moment de cotitură în războiul din Ucraina. Face Occidentul pasul înainte?

Moment de cotitură în războiul din Ucraina. Face Occidentul pasul înainte?

După aproape 140 de zile de război în Ucraina şi după ce ambele părţi au înregistrat pierderi serioase, armata lui Putin s-a apropiat de o victorie minoră după ce a cucerit oraşul Lisiceansk, controlând astfel toată regiunea Lugansk.

Faptul că lui Putin i-a luat atât de mult timp pentru a captura cea mai estică provincie a Ucrainei, care are o suprafaţă cam cât trei sau patru judeţe ale României, spune multe despre slaba performanţă a fostei Armate Roşii în ceea ce priveşte tactica şi capacitatea efectivă de luptă. Mai mult, conform „The Conversation” , bătălia pentru Lugansk a fost suficientă pentru ca Moscova să ia în considerare o pauză operaţională înainte de a încerca să captureze şi provincia Doneţk.

Conform Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), această pauză operaţională este rezervată în mare parte pentru regruparea trupelor ruseşti, dar şi pentru refacerea stocurilor. Nevoia de muniţie a ruşilor vine şi în contextul în care ei au folosit aproximativ 60.000 de lovituri de artilerie pe zi, de aproximativ zece ori mai mult decât consumă Ucraina. Risipa de muniţie ridică unele semne de întrebare cu privire la cât timp mai poate Moscova susţine un astfel de ritm de aprovizionare, mai ales că ucrainenii folosesc sistemele HIMARS pentru atacarea depozitelor ruseşti.

În plus, „The Conversation” subliniază şi faptul că forţele lui Putin se epuizează rapid şi în ceea ce priveşte echipamentele şi personalul. După ce şi-a golit deja garnizoanele de-a lungul graniţei finlandeze pentru a reface pierderile din Ucraina, „în pauza operaţională” Kremlinul apelează la echipamente învechite şi la personal care nu mai este la prima tinereţe. Asta după ce parlamentul rus a ridicat recent vârsta maximă pentru serviciul militar de la 40 de ani la 65 de ani.

Ajutoare suplimentare

Efectul psihologic

Analistul militar Aurel Cazacu susţine că aprovizionarea ucrainenilor cu armament performant este benefică pe mai multe planuri. „În primul rând, în mod evident, armamentul modern vine cu un puternic sprijin tactic pe font. Pe de altă parte, militarul ucrainean va prinde încredere în el, va vedea că are Occidentul alături.

Pentru militarul ucrainean, o armă modernă poate face diferenţa între viaţă şi moarte.

Aurel Cazacu

analist militar

Pentru el, o armă modernă poate face diferenţa între viaţă şi moarte. În acelaşi timp, livrarea de armament modern către Kiev va avea un efect invers asupra militarilor ruşi. Ei vor afla pe pielea lor cum pot fi vânaţi oriunde s-ar ascunde, iar acest lucru are efect devastator asupra psihicului fostei Armate Roşii”, spune Aurel Cazacu.

Apoi, analistul mai susţine că nu este suficientă doar dotarea militarilor ucraineni cu astfel de echipamente complexe, pentru că acestea necesită un instructaj de specialitate pentru a fi eficiente 100%. „Ca o concluzie, pachetul format din armament modern şi instrucţie de specialitate «vitaminizează» Kievul şi «anesteziază» Moscova. Asta e singura şansă a Aliaţilor de a nu permite Kremlinului să-şi ia nasul la purtare”, a precizat Aurel Cazacu pentru „Adevărul”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...