Moscova reacționează la nota Republicii Moldova privind vizitele oficialilor acestei țări în Rusia

Moscova reacționează la nota Republicii Moldova privind vizitele oficialilor acestei țări în Rusia

Conținutul notei autorităților Republicii Moldova, în care oficialilor din această țară li se recomandă să se abțină de la călătorii în Federația Rusă, ridică multe întrebări, a declarat vineri pentru agenția de presă TASS ministrul adjunct de externe al Rusiei, Grigori Karasin.

"Conținutul acestei note ridică multe întrebări", a spus înaltul diplomat rus. "O vom studia", a adăugat el.

Karasin a confirmat că ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin, a transmis MAE rus documentul primit joi de la Ministerul de Externe al Republicii Moldova.

"Este necesar să fie examinată cu atenție, să ne uităm la fapte, și numai după aceea să discutăm serios această problemă", a adăugat el.

Autoritățile moldovene au transmis joi o notă Rusiei , în care semnalează o serie de abuzuri comise împotriva unor oficiali moldoveni din parlament, guvern, servicii speciale și partide ale coaliției de guvernare din Republica Moldova la intrarea în Federația Rusă, recomandând ca oficialitățile moldovene să se abține să mai călătorească în Rusia până la rezolvarea acestei probleme.

Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, și președintelui legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, la întâlnire fiind prezenți și ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, ministrul justiției, Vladimir Cebotari, precum și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În acest context, agenția de presă TASS amintește că, anul trecut, Moscova și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea față de faptul că autoritățile de la Chișinău rețin cu regularitate jurnaliști și analiști politici ruși, multora dintre aceștia refuzându-le accesul pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, scrie TASS, din Chișinău au fost expulzate echipele de televiziune "Rossia 24" și "Zvezda" (postul de televiziune al armatei ruse), dar și reprezentanți ai altor mass-media ruse, ca principal motiv de expulzare fiind invocată, în special, absența acreditării.

În pofida acestei note, care riscă să afecteze relațiile dintre Moscova și Chișinău, președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că va efectua în zilele de 17 și 18 martie o nouă vizită în Rusia, catalogând drept deplasată recomandarea făcută de conducerea guvernului și parlamentului ca oficialii moldoveni să evite să mai călătorească în Rusia până la soluționarea problemelor semnalate.

"Nu cunosc detalii despre cazurile menționate de cei de la guvern și parlament, dar din ce au comunicat public pot să trag concluzia că decizia lor de a le interzice oficialilor statului să meargă în Federația Rusă este una deplasată. E posibil să fi fost anumite disfuncționalități, așa cum avem și noi la frontiere, dar asta nu justifică o decizie care riscă să blocheze bunele relații pe care am început să le construim cu Federația Rusă", a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale