Moscova susţine că "specialişti militari" ruşi au fost ucişi în provincia siriană Idlib

Moscova susţine că "specialişti militari" ruşi au fost ucişi în provincia siriană Idlib

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a informat joi că "specialişti militari" ruşi şi turci au fost ucişi de combatanţi care au întreprins mai mult de 1.000 de atacuri în ultimele două săptămâni ale lunii ianuarie în provincia siriană Idlib, transmite Reuters.

"S-a înregistrat recent o amplificare a tensiunilor şi o escaladare a violenţelor în Idlib", se spune în comunicatul Ministerului de Externe rus publicat pe site-ul său.

Rusia îşi continuă coordonarea strânsă cu Turcia şi Iran cu privire la Siria, se adaugă în comunicat.

La rândul său, Kremlinul a declarat joi că militanţi din "zona de responsabilitate" a Turciei în provincia siriană Idlib şi-au continuat atacurile asupra forţelor guvernamentale siriene şi a infrastructurii militare ruse.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, deocamdată nu există planuri concrete pentru o întrevedere între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în scopul reducerii tensiunilor în Idlib, însă o astfel de întrevedere ar putea fi organizată rapid dacă va fi necesar.

Lupte de o violenţă neobişnuită între armata turcă şi forţele regimului Bashar al-Assad au avut loc recent în provincia Idlib (nord-vestul Siriei), soldându-se cu peste 20 de morţi. În noaptea de duminică spre luni, tiruri de artilerie ale regimului s-au soldat cu opt morţi de partea turcă. Ankara a răspuns bombardând poziţii siriene şi omorând cel puţin 13 persoane.

Turcia, care susţine unele grupări insurgente siriene, a semnat cu Rusia mai multe acorduri menite să pună capăt confruntărilor armate în provincia Idlib, ultimul bastion al opoziţiei în nord-vestul Siriei. În pofida acestor acorduri, regimul sirian, cu susţinerea aviaţiei ruse, şi-a întărit în ultimele săptămâni ofensiva asupra acestei provincii ce se învecinează cu Turcia, mergând în timpul avansării sale până la încercuirea unor posturi de observaţie turce.

Potrivit ONU, luptele din nord-vestul Siriei s-au soldat în ultimele două luni cu o jumătate de milion de strămutaţi, care s-au îndreptat majoritatea spre frontiera turcă. Această situaţie îngrijorează Turcia, unde mai mult de 3,6 milioane de sirieni şi-au găsit refugiul începând din 2011. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

2 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși

3 ULTIMA ORĂ Prima evaluare independentă a pierderilor suferite de ruși în Ucraina!

4 Ucrainenii l-au ucis pe „comandantul Tik Tok”

5 VIDEO Noua realitate din Rusia...