Motive pentru care ai mereu picioarele reci. Când trebuie să fii îngrijorat

Motive pentru care ai mereu picioarele reci. Când trebuie să fii îngrijorat

Picioarele reci sunt aproape întotdeauna un semn al unei afecțiuni. Cu toate acestea, dacă fenomenul apare ca raspuns la temperaturile scazute sau la o anumită doză de anxietate, este ceva firesc și trecător. Însă dacă asta se întâmplă permanent, poate fi o cauză medicală.

Picioarele reci pot avea cauze medicale FOTO Pexels

Unul dintre posibilele motive pentru care avem picioarele reci este circulația perifrică deficitară a sângelui. Dar aceasta poate fi un efect al altei afecțiuni precum diabetul, ori doar un efect secundar al fumatului sau consumului de alcool in exces.

Picioarele reci nu reprezinta o afectiune sau o boala, însă pot fi un element-cheie în stabilirea unor diagnostice, explică dr. Raluca-Maria Alexe, medic primar Medicină Internă, Competență Ultrasonografie Generală, pe pagina Sfatul medicului .

Potriv ei, principalele motive pentru care avem picioarelor reci pot fi următoarele:

Transpirația în exces. Trebuie să avem mare grijă deoarece hipertiroidismul, de exemplu, poate cauza apariția transpirației excesive.

- Circulația sângelui deficitară . Mai grav este faptul că circulația incorectă a sângelui are drept consecință o scădere a temperaturii corpului și, implicit, o lipsa de oxigen către țesuturi.

Diabetul, ateroscleroza și boală arterială periferică sunt asociate cu circulația proastă a sângelui.

- Circulația sângelui deficitară la nivel periferic, mai exact, boală arterială periferică, numită și boală vasculară periferică, ce reprezintă îngustarea sau obstrucția arterelor datorită unor depozite de grăsime și colesterol pe pereții arterelor, fapt care limitează fluxul de sânge către extremități.

Pe măsură ce aceste depozite se formează pe interiorul pereților arteriali, ele îngustează calea de trecere a sângelui.

- Consumul excesiv de alcool poate duce la vasodilatatie, iar sângele nu mai ajunge la extremități, în felul acesta apărând fenomenul de picioare reci.

- Fumatul și bolile care se nasc din cauza acestui viciu, precum este, de exemplu, bronhopneumopatia obstructivă cronică, pot reduce capacitatea plămânilor de a absorbi eficient oxigenul, ceea ce contribuie la reducerea nivelului de oxigen în sânge și la apariția senzației de picioare reci.

- De asemenea, poate să fie și o consecință a mai multor afecțiuni, inclusiv distrugeri ale nervilor, neuropatia periferică, întâlnite uneori la pacienții cu diabet zaharat, în cazul consumului cronic de alcool sau în cazul anumitor deficite de vitamine.

- Lipsa fierului afectează circulația sangvină. De exemplu, femeile aflate la pragurile hormonale, mai exact la menstruație sau cele aflate la menopauza se confruntă și ele cu această problema.

Lipsa fierului, a calciului sau a magneziului din organism poate duce la apariția problemelor.

- Sindromul Raynaud poate să cauzeze complicații precum senzația de amorțeală la nivelul extremitatilor, dureri la expunerea la frig, dar și modificarea culorii pielii.

Concret, sindromul Raynaud se manifestă prin îngustarea capilarelor, că reacție la sensibilizarea terminațiilor nervoase prin expunerea corpului la temperaturi scăzute ce cauzează senzația de picioare reci.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

4 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

5 Degringoladă la Rapid / Săpunaru, monument de nesimțire. „Ori te lași, ori îl dai afară”