Mureş: Cel mai vârstnic veteran de război al judeţului, Ioan Gheorghe Cotîrlă, a împlinit 101 ani

Mureş: Cel mai vârstnic veteran de război al judeţului, Ioan Gheorghe Cotîrlă, a împlinit 101 ani

Cel mai vârstnic veteran de război din judeţul Mureş, Ioan Gheorghe Cotîrlă, a împlinit 101 ani, evenimentul fiind marcat în cadrul unei festivităţi restrânse, cu respectarea normelor de prevenire a răspândirii a virusului SARS-CoV-2, de Comandamentul Garnizoanei Târgu Mureş şi filiala Mureş a Asociaţiei Veteranilor de Război.

Comandantul Comenduirii de garnizoană Târgu Mureş, locotenent colonel Sergiu Colceriu, a arătat că la aniversarea din acest an a veteranului de război prezenţa participanţilor a fost foarte redusă, comparativ cu anul trecut, când familia i-a organizat lui Ioan Gheorghe Cotîrlă o petrecere cu tot satul la împlinirea vârstei de 100 de ani.

"Situaţia actuală a fost reclamată de măsurile impuse pentru limitarea cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Au fost prezenţi reprezentanţii comandantului Garnizoanei, respectiv subsemnatul şi colegul meu plt. adj. Sorin Archiudean de la Comenduirea garnizoanei, preşedintele filialei Mureş a Asociaţiei Veteranilor de Război - general-maior în retragere Gheorghe Popa, iar dintre membrii familiei, fiica Maria cu soţul Traian Tulbure şi fiul Ioan Cotîrlă cu soţia Maria. L-am găsit pe aniversatul nostru într-o formă de invidiat, pentru un om de vârsta lui, gătit cu haine de sărbătoare, aşteptând cu nerăbdare sosirea noastră. La 101 ani, 'Agentu' se consideră un om împlinit, care şi-a făcut datoria faţă de familie, comunitate şi inclusiv faţă de ţară, în condiţiile date de situaţia paradoxală creată ca urmare a aplicării Dictatului de la Viena, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Trecând peste toate relele provocate de situaţiile inumane din timpul războiului, se consideră totuşi un om norocos, pentru că, spre deosebire de alţii, care şi-au găsit sfârşitul pe câmpurile de luptă din ţară sau din afara acesteia, el a reuşit să se întoarcă la familie, să-şi vadă fiul născut după plecarea sa în război şi să-şi construiască o viaţă model, cu care se poate mândri acum la bătrâneţe", a arătat lt.col. Sergiu Colceriu, într-un comunicat de presă.

Comandantul Comenduirii de garnizoană Târgu Mureş a arătat că această aniversare este cu atât mai importantă cu cât Ioan Gheorghe Cotîrlă se numără printre puţinii veterani de război care mai sunt în viaţă.

"Activitatea face parte dintr-un proiect mai amplu al Garnizoanei Târgu Mureş intitulat sugestiv 'Recunoştinţă veteranilor mureşeni' care se va derula până la sfârşitul anului 2020. Suita de proiecte dedicate veteranilor de război se desfăşoară neîntrerupt din anul 2015, an care a fost declarat 'Anul veteranilor de război' cu prilejul aniversării a 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Dacă la data demarării primului proiect, în luna februarie 2015, în judeţul Mureş mai trăiau 414 veterani de război, la jumătatea lunii august 2020, numărul acestora s-a redus la doar 64 de veterani de război, conform datelor furnizate de Casa de Pensii Mureş. De asemenea mai sunt în viaţă două văduve de război şi 964 de văduve de veterani de război", a mai arătat lt. col. Sergiu Colceriu. AGERPRES / (AS - autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...