NASA nu a reuşit să identifice locul în care se află modulul spaţial indian pierdut pe Lună

NASA nu a reuşit să identifice locul în care se află modulul spaţial indian pierdut pe Lună

O sondă spaţială a agenţiei americane NASA, aflată pe o orbită lunară, nu a reuşit să identifice locul în care se află un modul de aselenizare indian cu care s-a pierdut legătura, potrivit unor noi fotografii date publicităţii, realizate în apropiere de locul prevăzut pentru asolizare, relatează vineri Press Association.

NASA a intervenit pentru a ajuta agenţia spaţială indiană (Indian Space Research Organisation - ISRO) să găsească modulul de aselenizare Vikram din misiunea Chandrayaan-2.

Vikram urma să efectueze la începutul acestei luni o aselenizare lentă, controlată, în apropiere de polul sudic al Lunii, unde oamenii de ştiinţă susţin că ar putea exista apă îngheţată. Însă, contactul dintre Vikram şi suprafaţa Lunii se pare că a fost unul dur, a precizat NASA.

ISRO a pierdut contactul în timp ce modulul efectua manevrele de aselenizare.

La data de 8 septembrie, Press Trust of India (PTI) a relatat că ISRO a localizat modulul spaţial, însă nu avea încă dovezi vizuale ale poziţiei acestuia.

Sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), operată de NASA, a scanat circa 150 de kilometri din zona în care Vikram trebuia să aselenizeze, în speranţa că va repera modulul indian.

Însă, NASA a recunoscut că la momentul la care au fost realizate fotografiile, la data de 17 septembrie, pe Lună era amurg, ceea ce înseamnă că Vikram s-ar putea "ascunde" în umbrele din acele imagini.

Sonda spaţială americană urmează să treacă din nou în luna octombrie prin dreptul locului în care Vikram trebuia să aselenizeze, iar NASA şi-a exprimat speranţa că nivelul de luminozitate va fi de acea dată favorabil pentru a permite localizarea modului indian.

Modulul a primit numele Vikram în onoarea lui Vikram Sarabhai, considerat părintele programului spaţial indian.

Această misiune spaţială fără echipaj uman, lansată pe 22 iulie, avea ca obiectiv principal plasarea unui modul de asolizare şi a unui robot mobil în proximitatea polului sudic al Lunii, la o distanţă de 384.000 de kilometri faţă de Terra.

India şi-a propus să devină a patra ţară din lume care plasează un vehicul spaţial pe suprafaţa Lunii, după Rusia, Statele Unite şi China.

O sondă israeliană a ratat tentativa sa de aselenizare în aprilie şi s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii.

ISRO intenţionează să trimită până în 2022 un echipaj de trei astronauţi în spaţiu, în cadrul primei misiuni spaţiale cu echipaj uman.

Cercetătorii indieni lucrează şi la dezvoltarea unei staţii spaţiale proprii, a cărei lansare este prevăzută în deceniul următor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”