Nassim Taleb: „Doar un miracol va salva America”

Nassim Taleb: „Doar un miracol va salva America”

Autorul celei mai vândute cărți „Black Swan” Nassim Taleb, care a prezis criza globală din 2008, a spus că Statele Unite se află într-o „spirală a datoriilor” și doar un miracol poate salva situația. La începutul anului 2024, datoria națională americană a depășit 34 de trilioane de dolari, adică 256 de mii de dolari pentru fiecare contribuabil din țară. Se vorbește mai puțin despre motivele formării unor datorii atât de mari și despre opțiunile de rezolvare a acestei probleme. Potrivit multor economiști, motivele zac la suprafață – guvernul american nu colectează suficiente taxe pentru a finanța cheltuielile guvernamentale, așa că deficitul bugetar trebuie acoperit prin împrumuturi.

Veniturile guvernului SUA ca pondere din PIB sunt destul de scăzute, la 32,9%, conform Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Prin comparație, în Norvegia, veniturile guvernamentale raportate la PIB depășesc 65%. Impozitele pe corporații și pe cei mai bogați cetățeni au scăzut în Statele Unite în ultimele decenii, motiv pentru care o parte din cheltuielile bugetare sunt finanțate prin datorii pe care țara nu le va putea plăti în curând. Când se întâmplă acest lucru, întreaga economie mondială, inclusiv cea chineză, se poate afla în criză, deoarece Statele Unite sunt cea mai importantă piață de vânzare pentru China. Iar recesiunea economică din China ar putea afecta și Rusia, pentru care importanța cooperării economice cu vecinul său estic este în continuă creștere.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini stupefiante cu Reghecampf în studioul Pro TV

2 „Pleacă domnul Hideg și nu mai vine înapoi!” / Stenograme din dosarul generalilor Coldea și Dumbravă

3 Episod spectaculos din bătălia nevăzută de deasupra Mării Negre între avioane decolate din România și avioane rusești

4 „Mașina mea electrică mi-a distrus sufletul, abia aștept să mă întorc la benzină”

5 Boala gravă care afectează tot mai mulți români. Avertismentul unui chirurg: Cu cât așteptăm mai mult, cu atât lucrurile se complică!