NATO a decis trimiterea a 600 de soldați britanici în Kosovo, după atacul armat de săptămâna trecută

NATO a decis trimiterea a 600 de soldați britanici în Kosovo, după atacul armat de săptămâna trecută

NATO a luat măsuri pentru a întări prezența sa în regiune, în urma atacului armat din 24 septembrie. Duminică, purtătorul de cuvânt al Alianței a anunțat că aproximativ 600 de soldați britanici vor fi dislocați în Kosovo pentru a consolida securitatea și stabilitatea în fostul teritoriu sârb.

NATO va discloca soldați britanici în Kosovo, după atacul di 24 septembrie FOTO Profimedia

Dylan White, purtătorul de cuvânt al NATO, a declarat că Regatul Unit va trimite aproximativ 200 de militari din Batalionul 1 al Regimentului Regal Prințesa Wales pentru a se alătura celor 400 de soldați britanici deja prezenți în Kosovo pentru exerciții militare. El a mai adăugat că „vor urma întăriri din partea altor ţări ale Alianţei”.

Militarii fac parte dintr-o forță de rezervă pusă la dispoziția KFOR (Forța pentru Kosovo desfășurată de NATO) de către armata britanică.

„Această decizie urmează atacului violent împotriva poliţiei din Kosovo din 24 septembrie şi tensiunilor crescânde din regiune”, a mai spus Dylan White, fără a se referi în mod explicit la declaraţiile americane de vineri, care avertizau în legătură cu o desfăşurare militară sârbă la frontiera cu Kosovo.

Purtătorul de cuvânt al NATO a subliniat importanța dialogului și a calmului în gestionarea situației și a cerut atât Belgradului, cât și Priștinei să revină la această cale cât mai rapid posibil.

Evenimentele din Kosovo includ și un atac asupra unui ofițer de poliție albanez în nordul regiunii, unde majoritatea populației este sârbă. A urmat un schimb de focuri între forțele speciale ale poliției kosovare și un comando sârb puternic înarmat, ceea ce a dus la una dintre cele mai grave escaladări ale tensiunilor din Kosovo, din ultimii ani.

Serbia nu a recunoscut independența fostei sale provincii, care a devenit independentă în 2008 după un război sângeros și intervenția NATO.

KFOR, prezentă în Kosovo încă de la războiul din 1998-99, rămâne principala instituţie responsabilă cu securitatea, cu 4.500 de militari din 27 de ţări.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat