NATO organizează cel mai mare exercițiu aerian din istoria sa. General german: Hotărâți să apărăm fiecare centimetru

NATO organizează cel mai mare exercițiu aerian din istoria sa. General german: Hotărâți să apărăm fiecare centimetru

NATO organizează de luni, 12 iunie, până vinerea viitoare, 23 iunie, cel mai important exerciţiu de manevre aeriene din istoria sa în contextul războiului din Ucraina.

Avion F-16 aparținând Turciei în cadrul „Air Defender 23” FOTO EPA-EFE

Exercițiul „Air Defender 23”, coordonat de Germania, este menit să demonstreze unitatea membrilor săi în faţa potenţialelor ameninţări, în special din partea Rusiei, relatează France-Presse, preluată de Agerpres .

Apriximativ 250 de avioane militare și 10.000 de persoane din 25 de state membre NATO și partenere, inclusiv Japonia și Suedia, candidată la aderare, iau parte la „Air Defender 23”.

Exerciţiul va include pregătire operaţională şi tactică, în principal în Germania, dar şi în Cehia, Estonia şi Letonia, cu obiectivul consolidării interoperabilității şi protecţiei împotriva dronelor şi rachetelor de croazieră în cazul unui atac asupra oraşelor, aeroporturilor sau porturilor situate pe teritoriul NATO.

NATO este hotărâtă să apere „fiecare centimetru” din teritoriul său, dar nu va fi direcţionat „niciun zbor, de exemplu, către Kaliningrad”, enclava rusă care se învecinează cu Polonia şi Lituania, state membre, a dat asigurări şeful Forţele Aeriene Germane, generalul Ingo Gerhartz.

„Suntem o alianţă defensivă şi aşa este planificat acest exerciţiu”, a a insistat el generalul german.Însă aceste manevre vor avea ca scop şi transmiterea unui mesaj, în special Rusiei, a subliniat ambasadoarea Statelor Unite în Germania, Amy Gutmann.

Potrivit ambasadoarei americane, nuu există planuri în această etapă pentru a face din Air Defender un exerciţiu regulat. Dar „nu vrem ca acest exerciţiu să fie ultimul”, a declarat Gutmann.

Exerciţiul „Air Defender” a fost conceput în 2018, parţial ca răspuns la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

Regimul de la Moscova consideră aceste manevre aeriene drept o provocare la adresa sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat