NATO: Rusia încearcă să-și refacă sfera de influență în perimetrul frontierelor sale

NATO: Rusia încearcă să-și refacă sfera de influență în perimetrul frontierelor sale

NATO continuă să fie preocupată de acțiunile Rusiei în Europa, dar nu este interesată de confruntare și va continua dialogul cu Moscova în încercarea de a preveni izbucnirea unui nou război rece, a declarat miercuri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o întâlnire cu experți în cadrul Consiliului Atlantic la Washington, relatează agențiile de presă (oficiale) ruse TASS și RIA Novosti.

'Rusia încearcă să-și restabilească sfera de influență în perimetrul frontierelor sale și acest lucru este inacceptabil, întrucât încalcă astfel normele internaționale și integritatea teritorială a unor țări independente', a subliniat Stoltenberg.

În opinia sa, țările membre ale Alianței nu întrevăd în prezent o amenințare iminentă pentru securitatea lor din partea Rusiei, însă politica externă a Moscovei, inclusiv în Europa, suscită temeri serioase. 'Rusia nu doar că își crește capacitățile militare, ci le și folosește pentru a-și amenința vecinii, pentru a schimba frontiere de stat și a destabiliza situația din Ucraina', a subliniat el, remarcând că 'toate acestea îngrijorează NATO'.

În lume, a spus Stoltenberg, s-a creat o 'situație periculoasă' care face existența NATO mai necesară ca oricând, menționând printre amenințări în afară de Rusia gruparea jihadistă Statul Islamic, care acționează în Siria și Irak și amenință cu atentate țările europene.

Revenind la Rusia, Stoltenberg a spus că Alianța se adaptează la situație pentru a fi în măsură să dea un răspuns la acțiunile Moscovei, reamintind în context angajamentul membrilor NATO față de apărarea colectivă.

Prin urmare, abordarea Alianței față de Rusia se ghidează după principiul: 'o apărare puternică și un dialog constructiv', a afirmat el, admițând posibilitatea convocării în timpul apropiat a Consiliului Rusia-NATO, pentru prima oară după 2014.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord rămâne preocupată de acțiunile Rusiei în Europa, dar va continua dialogul cu Moscova și va încerca să prevină reizbucnirea unui nou război rece, a reiterat Jens Stoltenberg.

'Dialogul nu este semn de slăbiciune, ci de putere', a spus el, menționând că Alianța are nevoie de un dialog cu Moscova, în primul rând, pentru a asigura transparența și predictibilitatea acțiunilor militare de ambele părți. 'Avem în vedere o astfel de reuniune. Sper să putem conveni asupra agendei întâlnirii', a mai spus Stoltenberg.

În acest sens, Stoltenberg a subliniat importanța 'consolidării flancul estic al NATO' și a salutat inițiativa de a consolida securitatea europeană lansată în urmă cu doi ani de administrația Obama.

'Aceasta înseamnă că pe teritoriul european vor fi mai multe trupe și arme americane', a punctat secretarul general al NATO, menționând că astfel Alianța Nord-Atlantică va putea să reacționeze mai eficient la acțiunile Rusia, în caz de necesitate.

AGERPRES/(AS — autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante