Nicolae Ceaușescu, „vedeta” unui documentar care se va filma la Palatul Parlamentului

Nicolae Ceaușescu, „vedeta” unui documentar care se va filma la Palatul Parlamentului

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat o solicitare de filmare în incinta Parlamentului României pentru serialul documentar „Dictator's Hideouts”. Unul din episoadele seriei-documentar va urmări poestea lui Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu pe șantierul de la Casa Poporului FOTO Agerpres

Cererea a fost înaintată Camerei Deputaților de către Casa de productie Idea Film pentru realizarea unei filmari, in regim de gratuitate, in doua spatii de subsol ale Camerei Deputatilor din Parlamentul României, respectiv zona aferenta salii „C. A. Rosetti” și tunelul care duce spre garajul instituției.

Filmarea producției va fi realizată în parteneriat cu INBORN MEDIA, o companie specializata strict pe zona de documentar din Polonia

Filmările vor avea loc la finalul lunii iulie, iar data estimata de finalizare a documentarului este sfarșitul lunii octombrie, materialul final rezultat urmand a fi transmis DCRP pentru un acord prealabil.

De asemenea, echipa va fi însoțită, pe toată durata prezenței în Camera Deputaților, de un reprezentant al DCRP.

Serialul-documentar „Dictator's Hideouts” exploreaza istoria unora dintre cele mai cunoscute figuri ale istoriei recente, unul dintre episoade urmand sa-i fie dedicat lui Nicolae Ceaușescu, arată nota înaintată Birului Permanent al Camerei Deputaților.

Potrivit cererii, episodul numărul opt îl va avea în centrul atenției pe Nicolae Ceaușescu, materialele urmând să includă interviuri, comentarii și observații ale istoricilor, oamenilor de știință și ale psihologilor, prin filtrul cărora va fi trecut comportamentul unora dintre cei mai celebri dictatori.

Nicolae Ceaușescu s-a născut la data de 26 ianuarie 1918 în comuna Scorniceşti din judeţul Olt. În perioada când a condus România această dată era considerată zi națională. La vârsta de 15 ani, în 1933, s-a înscris în Uniunea Tineretului Comunist, care funcționa în ilegalitate, fiind condamnat în 1936 la trei ani de închisoare pentru distribuirea de manifeste comuniste.

În 1948, Nicolae Ceaușescu a fost ales membru în Marea Adunare Naţională, organism în care va funcționa timp de 41 de ani, până în decembrie 1989, când se desființează MAN. Până în 1965, când a fost ales șef al statului, Nicolae Ceaușescu a mai deținut diverse funcții guvernamentale. Pe 19 aprilie 1954, devine membru al Biroului politic şi este ales secretar al Comitetului central al PMR, acest moment marcând intrarea lui Ceauşescu în rândul liderilor partidului.

Pe 18 decembrie, Nicolae Ceauşescu pleacă într-o vizită oficială în Iran, dar s-a reîntors de urgență pe 20 decembrie, după reprimarea revoluționarilor de la Timișoara și a pregătit mitingul din 21 decembrie 1989, considerat începutul sfârșitului pentru dictator. Pe 22 decembrie 1989, poporul l-a înlăturat de la putere, prins și judecat la Târgoviște, apoi executat împreună cu Elena Ceaușescu în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1989.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat