NOBEL 2016: David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz își împart Nobelul pentru Fizică

NOBEL 2016: David Thouless, Duncan Haldane și Michael Kosterlitz își împart Nobelul pentru Fizică

Omul de știință David J. Thouless, de la Universitatea Washington din Seattle, va împărți jumătate din Premiul Nobel pentru Fizică, anunțat marți, cu F. Duncan M. Haldane de la Universitatea Princeton și cu J. Michael Kosterlitz, de la Universitatea Brown (SUA), "pentru descoperiri legate de tranzițiile topologice de fază și stările topologice ale materiei", conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

Laureații de anul acesta al prestigiosului premiu au deschis porțile către o lume necunoscută în care materia poate avea stări bizare. Cei trei au folosit metode matematice avansate pentru a studia fazele sau stările neobișnuite ale materiei, așa cum sunt superconductorii, superfluidele sau peliculele magnetice subțiri. Datorită muncii lor de pionierat, oamenii de știință pot căuta în prezent noi și exotice stări ale materiei.

În viitor, studiile lor în domeniu ar putea avea aplicații atât în știința materialelor cât și în electronică.

Cei trei fizicieni vor primi câte o diplomă, o medalie de aur și își vor împărți suma de 8 milioane de coroane suedeze (933.000 de dolari). David J. Thouless va primi jumătate din această sumă, în timp ce F. Duncan M. Haldane și J. Michael Kosterlitz își vor împărți cealaltă jumătate.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...