Noi demisii în diplomaţia americană

Ambasadoarea Statelor Unite în Mexic, Roberta Jacobson, a anunţat joi că părăseşte administraţia americană, prelungind lista demisiilor care afectează Departamentul de Stat de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează AFP.

"După 31 de ani de serviciu în cadrul guvernului american, voi pleca la începutul lui mai în căutarea unor noi oportunităţi", a declarat Roberta Jacobson într-un mesaj în spaniolă publicat pe Twitter, fără să precizeze motivele plecării sale.

Ea a dat asigurări că relaţiile dintre cele două ţări vecine sunt "puternice şi cruciale". "Împreună suntem mai puternici!", a subliniat ambasadoarea.

Acest anunţ a fost făcut într-un moment în care, potrivit cotidianului Washington Post, Mexicul şi Statele Unite au abandonat pregătirile pentru o vizită în capitala americană a preşedintelui Enrique Pena Nieto, din cauza tensiunilor persistente pe tema finanţării zidului de frontieră împotriva migranţilor dorit de omologul său Donald Trump.

În această săptămână, Departamentul de Stat american s-a mai confruntat cu plecarea, din motive "personale", a emisarului său special pentru politica nord-coreeană, Joseph Yun, în plină criză legată de ambiţiile nucleare ale Phenianului.

Acest ambasador, diplomat de carieră din 1985, a fost unul din principalele "canale de comunicare" ale Washingtonului cu regimul nord-coreean. Printre altele, el s-a aflat în contact cu misiunea diplomatică nord-coreeană la Naţiunile Unite pentru a obţine repatrierea studentului Otto Warmbier, închis în Coreea de Nord şi mort în iunie la scurt timp după revenirea sa, în comă, în Statele Unite.

La începutul lui februarie, unul dintre cei mai înalţi diplomaţi americani, subsecretarul de stat pentru afaceri politice Thomas Shannon, şi-a anunţat şi el plecarea.

Toate aceste demisii complică şi mai mult situaţia Departamentului de Stat, unde numeroase posturi de înalţi responsabili sunt vacante, suscitând critici aspre la Washington.

În ultimul an, de la instalarea noii administraţii republicane, numeroase defecţiuni s-au situat în centrul atenţiei pentru că, frecvent, au fost însoţite de critici virulente la adresa modului în care este gestionată diplomaţia americană de către Rex Tillerson, fost CEO al gigantului petrolier ExxonMobil care a primit consemnul să reducă substanţial bugetul aparatului diplomatic.

Cu atât mai mult cu cât 13 posturi de subsecretar de stat şi secretar de stat adjunct, precum şi zeci de posturi de ambasador nu au fost ocupate după alegerea lui Donald Trump. Numeroşi diplomaţi americani, dar şi străini deplâng "disfuncţionalităţile" Departamentului de Stat, supus unei reorganizări masive conduse de Rex Tillerson.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ce nerușinare! Dăncilă, către participanţii la o întrunire electorală: „Spuneţi-le la toţi că trebuie să ne lu…

2 Așa arată soția premierului desemnat

3 PSD e Mafia! Guvernul vrea s-o trimită consul la Salonic pe deputata PSD Andreea Cosma, condamnată în primă in…

4 Înregistrări Newsweek România: Candidata lui Voiculescu amenință plângând că va ieși din campanie / Colaboratori…

5 Ipoteză incredibilă! Viorica Dăncilă ar fi cea pe care paznicii de la Casa Albă au confundat-o cu Floricica Da…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț