Norvegia vrea să întărească protecția în jurul rezervei mondiale de semințe din Svalbard

Norvegia a anunțat măsuri de protecție suplimentare în jurul rezervei mondiale de semințe din Svalbard, o prețioasă ''Arcă a lui Noe'' vegetală, care a fost recent deteriorată de scurgeri de apă survenite după o creștere a temperaturii, informează France Presse.

Situată în arhipelagul norvegian Svalbard, în Arctica, îngropată la mai mult de 120 de metri pe interiorul unui munte, rezerva are scopul de a conserva eșantioane de semințe ale principalelor specii cultivate pentru a le proteja împotriva riscurilor de dispariție cauzate de dezastre naturale, războaie, schimbările climatice etc.

Aceasta poate găzdui mai multe milioane de eșantioane, care rămân în proprietatea celor care le-au depus.

Temperatura acestui depozit este de—18°C, optimă pentru conservarea acestor semințe stocate în lăzi sau cutii aliniate pe rafturi.

Cu toate acestea, în octombrie 2016, cel mai cald an înregistrat, topirea permafrostului a provocat o scurgere de apă pe aproximativ 15 metri la intrarea în tunelul de 100 de metri care conduce la rezervă.

''Apa care s-a scurs în interior s-a transformat în gheață (...) Am retras-o'', a explicat Hege Njaa Aschim, un purtător de cuvânt al guvernului norvegian.

Nicio sămânță nu a fost deteriorată.

Cei care administrează această ''Arcă a lui Noe'' vegetală construiesc în prezent un perete etanș pentru a adăuga o protecție suplimentară. ''Orice lucru care poate fi sursă de căldură va fi, de asemenea, eliminat din depozit'', a mai spus Hege Njaa Aschim.

''Noi luăm această problemă foarte în serios și urmărim situația cu atenție'', a adăugat responsabila, citată sâmbătă de AFP. ''Trebuie să-i ascultăm pe experții în probleme climatice''.

Înființat în 2008, depozitul are și rolul de plasă de siguranță pentru aproximativ 1.700 de bănci de gene existente în lume.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Confirmare oficială / Dragnea și Tăriceanu au dat liber Ungariei să-și facă de cap în Transilvania!

2 Document / Așa arată jaful PSD! Guvernul Orban refuză plăți de aproape 150 milioane lei pentru proiecte PNDL făc…

3 Informație / Președintele pregătește din umbră o mutare care poate îngropa definitiv PSD

4 Judecați voi! O judecătoare care a scăpat ca prin minune de pușcărie se pensionează cu 16.000 de lei pe lună, …

5 Circoteca proastelor în PSD! Mazetele lui Dragnea se păruiesc în public!

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante