Norvegia vrea să întărească protecția în jurul rezervei mondiale de semințe din Svalbard

Norvegia vrea să întărească protecția în jurul rezervei mondiale de semințe din Svalbard

Norvegia a anunțat măsuri de protecție suplimentare în jurul rezervei mondiale de semințe din Svalbard, o prețioasă ''Arcă a lui Noe'' vegetală, care a fost recent deteriorată de scurgeri de apă survenite după o creștere a temperaturii, informează France Presse.

Situată în arhipelagul norvegian Svalbard, în Arctica, îngropată la mai mult de 120 de metri pe interiorul unui munte, rezerva are scopul de a conserva eșantioane de semințe ale principalelor specii cultivate pentru a le proteja împotriva riscurilor de dispariție cauzate de dezastre naturale, războaie, schimbările climatice etc.

Aceasta poate găzdui mai multe milioane de eșantioane, care rămân în proprietatea celor care le-au depus.

Temperatura acestui depozit este de—18°C, optimă pentru conservarea acestor semințe stocate în lăzi sau cutii aliniate pe rafturi.

Cu toate acestea, în octombrie 2016, cel mai cald an înregistrat, topirea permafrostului a provocat o scurgere de apă pe aproximativ 15 metri la intrarea în tunelul de 100 de metri care conduce la rezervă.

''Apa care s-a scurs în interior s-a transformat în gheață (...) Am retras-o'', a explicat Hege Njaa Aschim, un purtător de cuvânt al guvernului norvegian.

Nicio sămânță nu a fost deteriorată.

Cei care administrează această ''Arcă a lui Noe'' vegetală construiesc în prezent un perete etanș pentru a adăuga o protecție suplimentară. ''Orice lucru care poate fi sursă de căldură va fi, de asemenea, eliminat din depozit'', a mai spus Hege Njaa Aschim.

''Noi luăm această problemă foarte în serios și urmărim situația cu atenție'', a adăugat responsabila, citată sâmbătă de AFP. ''Trebuie să-i ascultăm pe experții în probleme climatice''.

Înființat în 2008, depozitul are și rolul de plasă de siguranță pentru aproximativ 1.700 de bănci de gene existente în lume.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…