Agenţia ONU pentru copii şi-a bazat estimările pe date din perioada 2000-2022 compilate de academicieni din ţări din întreaga lume, care au prevăzut pentru prima dată în 2017 că acest ”punct de cotitură” va fi atins în următorii ani.
UNICEF a utilizat datele pentru a proiecta ceea ce s-a întâmplat din 2022, pe baza tendinţelor din 2010. S-a constatat că 1 din 10, aproximativ 188 de milioane, de copii şi adolescenţi de vârstă şcolară sunt obezi, conform criteriilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ceea ce îi expune riscului de a suferi de probleme de sănătate pe tot parcursul vieţii, inclusiv diabet şi boli cardiovasculare.
Rata obezităţii în această grupă de vârstă s-a triplat, de la 3% în 2000 la 9,4%, a declarat UNICEF.
Acest lucru se compară cu o scădere a prevalenţei copiilor subponderali în rândul celor cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani, de la aproape 13% în 2000 la 9,2% – ceea ce înseamnă că aceasta este, de asemenea, o problemă semnificativă, recunoaşte raportul.
”Când vorbim despre malnutriţie, nu ne mai referim doar la copiii subponderali”, a declarat Catherine Russell, directoarea executivă a UNICEF.
Obezitatea depăşeşte acum subponderalitatea în toate regiunile lumii, cu excepţia Africii subsahariene şi a Asiei de Sud, a adăugat UNICEF.
În unele ţări insulare din Pacific, precum Niue şi Insulele Cook, cele mai afectate la nivel global, aproape 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani sunt obezi, se arată în raport. Ratele sunt de 21% în Emiratele Arabe Unite şi în Statele Unite, se adaugă în raport. În unele ţări, precum SUA, medicii susţin acum utilizarea medicamentelor recent dezvoltate pentru slăbit destinate adolescenţilor.
UNICEF a afirmat că alimentele ultra-procesate cu conţinut ridicat de zahăr, sare şi grăsimi, precum şi comercializarea aproape omniprezentă a produselor nesănătoase, au fost un factor cheie în creşterea obezităţii.
”Obezitatea nu este un eşec al părinţilor sau al copiilor. Este rezultatul unui mediu alimentar toxic”, a afirmat Chris Van Tulleken, profesor de sănătate globală la University College London, susţinător al UNICEF şi autor al cărţii ”Ultra-Processed People”.
Într-un sondaj UNICEF realizat pe un eşantion de 64.000 de tineri cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani din 170 de ţări, 75% dintre respondenţi au declarat că au văzut reclame la băuturi zaharoase, snacks-uri sau fast-food în ultima săptămână. Chiar şi în ţările afectate de conflicte, 68% dintre tineri au declarat că au văzut acest tip de reclame.
UNICEF a declarat că este nevoie urgentă de măsuri din partea guvernelor din întreaga lume, inclusiv restricţii de marketing şi interdicţii privind junk food-ul în şcoli.