Noua rachetă hipersonică rusească poate străpunge orice sistem de apărare (expert militar rus)

Noua rachetă hipersonică rusească poate străpunge orice sistem de apărare (expert militar rus)

Noile rachete hipersonice ruseşti Ţirkon pot străpunge orice sistem de apărare aeriană sau scuturi antirachetă, a declarat joi expertul militar rus şi contraamiral în retragere Vsevolod Hmîrov, relatează agenţia Xinhua.

''Nu există apărare împotriva lor'', a declarat Hmîrov presei, după ce preşedintele Vladimir Putin a anunţat - în discursul său anual rostit miercuri în Adunarea Federală - că Rusia testează cu succes dezvoltarea unei noi arme.

Putin a precizat că racheta Ţirkon lansată de pe nave sau de pe submarine poate atinge o viteză de aproximativ 11.000 de km/oră şi poate lovi o ţintă aflată la o distanţă de peste 1.000 de km sub apă sau la sol.

Potrivit lui Hmîrov, dacă un portavion cu rachete Ţirkon se află la o distanţă de 500 km de coastă, rachetele pot atinge ţinte situate la cel puţin 500 km de fâşia de coastă în cinci minute. În acest interval, este posibilă detectarea rachetelor, dar nu şi interceptarea lor, a precizat el.

Putin a afirmat că, dacă SUA amplasează rachete cu rază intermediară de acţiune în Europa, Rusia va desfăşura arme ''care pot ataca nu numai zone de unde provin ameninţări directe, ci şi zone unde se află centrele de luare a deciziilor''.

''Dacă există două sau trei nave de suprafaţă sau submarine cu circa 40 de rachete Ţirkon la bordul fiecăreia în Atlanticul de Vest sau în Pacificul de Est, nu există nici o îndoială că aceste centre vor fi categoric lovite'', a afirmat Hmîrov.

Înainte de a se retrage din serviciu în 2002, Hmîrov a fost comandantul unui escadron de submarine şi a participat la cercetarea şi testarea de echipamente navale.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”