Noul secretar al Apărării, James Mattis, este împotriva torturii

Noul secretar al Apărării, James Mattis, este împotriva torturii

Noul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, este în favoarea menținerii regulilor americane actuale pentru interogatoriile prizonierilor, care interzic folosirea torturii, a făcut cunoscut joi Departamentul Apărării, citat de AFP.

Într-un interviu difuzat miercuri seară la postul de televiziune ABC, președintele american, Donald Trump, s-a declarat convins că simularea înecului este eficientă pentru a interoga prizonierii, dar decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecților de terorism va fi a secretarului apărării și a directorului CIA.

"Poziția generalului Mattis nu s-a schimbat" de la procesul confirmării sale în Senat, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis.

În răspunsul la o întrebare scrisă a senatorilor, generalul Mattis declarase atunci că "susține total" regulile americane asupra metodelor de interogare a prizonierilor, conținute în manualul de teren al US Army, armata terestră americană.

Aceste reguli sunt respectate în prezent de toate autoritățile americane, inclusiv CIA. Ele exclud simularea înecului și alte practici asimilate torturii.

"Susțin aceste reguli de la redactarea și promulgarea lor în 2006", subliniase el.

Șeful Pentagonului "a spus că va respecta, și este hotărât să susțină, legea internațională privind conflictele armate, Convenția de la Geneva și legile americane, iar aceasta nu s-a schimbat", a insistat Jeff Davis.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a afirmat că Departamentul Apărării nu a primit "vreun ordin sau vreo directivă" pentru a pregăti zone de securitate în Siria, despre care Donald Trump a vorbit la ABC.

Președintele SUA a afirmat că administrația americană va crea zone securizate pentru a-i primi pe sirienii strămutați. Conform presei americane, Pentagonul ar urma să stabilească în 90 de zile un plan în vederea creării unor astfel de zone în Siria sau în țări vecine.

"Pentru moment, preocuparea noastră în Siria este cea care a fost întotdeauna: să ruinăm și să învingem gruparea Stat Islamic", a subliniat joi căpitanul Jeff Davis.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Așa o fi?