Noul secretar al Apărării, James Mattis, este împotriva torturii

Noul secretar al Apărării, James Mattis, este împotriva torturii

Noul șef al Pentagonului, generalul James Mattis, este în favoarea menținerii regulilor americane actuale pentru interogatoriile prizonierilor, care interzic folosirea torturii, a făcut cunoscut joi Departamentul Apărării, citat de AFP.

Într-un interviu difuzat miercuri seară la postul de televiziune ABC, președintele american, Donald Trump, s-a declarat convins că simularea înecului este eficientă pentru a interoga prizonierii, dar decizia finală privind aplicarea torturii în cazul suspecților de terorism va fi a secretarului apărării și a directorului CIA.

"Poziția generalului Mattis nu s-a schimbat" de la procesul confirmării sale în Senat, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis.

În răspunsul la o întrebare scrisă a senatorilor, generalul Mattis declarase atunci că "susține total" regulile americane asupra metodelor de interogare a prizonierilor, conținute în manualul de teren al US Army, armata terestră americană.

Aceste reguli sunt respectate în prezent de toate autoritățile americane, inclusiv CIA. Ele exclud simularea înecului și alte practici asimilate torturii.

"Susțin aceste reguli de la redactarea și promulgarea lor în 2006", subliniase el.

Șeful Pentagonului "a spus că va respecta, și este hotărât să susțină, legea internațională privind conflictele armate, Convenția de la Geneva și legile americane, iar aceasta nu s-a schimbat", a insistat Jeff Davis.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a afirmat că Departamentul Apărării nu a primit "vreun ordin sau vreo directivă" pentru a pregăti zone de securitate în Siria, despre care Donald Trump a vorbit la ABC.

Președintele SUA a afirmat că administrația americană va crea zone securizate pentru a-i primi pe sirienii strămutați. Conform presei americane, Pentagonul ar urma să stabilească în 90 de zile un plan în vederea creării unor astfel de zone în Siria sau în țări vecine.

"Pentru moment, preocuparea noastră în Siria este cea care a fost întotdeauna: să ruinăm și să învingem gruparea Stat Islamic", a subliniat joi căpitanul Jeff Davis.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”