„Nu este momentul potrivit” / Cum motivează cancelarul Nehammer opoziția Austriei privind extinderea spațiului Schengen

„Nu este momentul potrivit” / Cum motivează cancelarul Nehammer opoziția Austriei privind extinderea spațiului Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer a explicat de ce extinderea spaţiului Schengen, în opinia sa, este inoportună, scrie Ziare.com.

”Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează”, spune liderul Austriac.

El apără veto-ul împotriva României şi Bulgariei şi chiar ia în calcul controale extraordinare la graniţa cu Italia, având în vedere situaţia din Lampedusa.

Potrivit Der Standard, din cauza situaţiei din Lampedusa, cancelarul a avut o discuţie telefonică cu omologul său din Italia, Giorgia Meloni.

Într-un interviu acordat ziarului "Kleine Zeitung", cancelarul a răspuns cu "Da" la întrebarea: "Vom controla în curând şi frontiera cu Italia, după ce Lampedusa a declarat starea de urgenţă?".

Potrivit lui Nehammer, autorităţile austriece au intensificat operaţiunile de dragare în zona de frontieră cu Italia ca răspuns la instituirea stării de urgenţă în Lampedusa.

"Urmărim acest lucru. Este vorba despre lupta împotriva rutelor de contrabandă", a declarat el.

În pofida nemulţumirilor din România şi Bulgaria faţă de refuzul Austriei de a admite cele două ţări în spaţiul Schengen fără controale la frontierele UE, cancelarul îşi menţine veto-ul. "Extinderea poate fi pusă în aplicare doar atunci când protecţia frontierelor externe funcţionează. Acesta nu este momentul potrivit", a subliniat el pentru "Kleine Zeitung".

El s-a referit la controalele temporare la frontierele dintre ţările Schengen, care sunt justificate, printre altele, de presiunea migraţiei la frontierele externe ale UE.

România a ameninţat recent că va da în judecată Austria din cauza veto-ului.

Între membrii Schengen, frontierele nu sunt controlate ca atare. Cu toate acestea, este posibil să se introducă controale extraordinare pentru o perioadă justificată de timp. Franţa, de exemplu, controlează frontiera cu Italia din cauza pericolului terorismului şi a imigraţiei ilegale. Austria controlează deja frontierele cu Ungaria şi Slovenia, având în vedere presiunea migratorie la frontierele externe ale UE.


Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți, ca să vedeți pe mâinile cui a ajuns România!

2 VIDEO Dilema Danei Budeanu / „Dacă tu nu i-o sugi, cine i-o suge?”

3 „Parcă am fi coafeze” / Profesoară, oripilată de cadourile pe care le fac părinții de Sărbători

4 Ea este românca rămasă goală în fața lui Mussolini, și și-a recuperat banii în 1931 punând pistolul pe masa bancherilor

5 STS / Șapte indicii că telefonul tău mobil ar putea fi virusat